Дивозвірі та де їх шукати: в Черкасах відкрилася виставка фантастичних тварин (фото)

17 Листопада 2017 19:59

Відсьогодні і до 12 грудня в Черкаському художньому музеї діятиме виставка заслуженої майстрині народної творчості Ольги Отнякіної-Бердник “Дивовижні звірі передзим’я”. Для охочих це унікальна можливість побачити не тільки керамічні роботи художниці, а й її малюнки. В експозиції – 50 картин і 45 авторських керамічних іграшок, це неймовірно яскраві фантастичні тварини, які стали візитівкою черкащанки в Україні й за кордоном.

“Дивовижні звірі передзим’я” стала 15 персональною виставкою художниці. Ольга Миколаївна зізнається – спершу хотіла дати їй назву “Свято врожаю”, але потім назву довелося змінити.

Ольга Отнякіна-Бердник – праворуч

“30 років тому я вперше взяла в руки глину. За цей період побачило світ майже 7 тис. іграшок. Тож наче пора “зібрати врожай”, підвести підсумки. Та виставка відкладалася і ось уже вона має нову назву, – говорить Ольга Бердник-Отнякіна. – Передзим’я – це прекрасний період: люди зібрали врожай, є час на підсумки, зосередженості, медитації як у природі, так і в житті людини”.

На картинах майстрині, яка, до речі, не має художньої освіти, – все ті ж дивозвірі, навіяні творчістю Марії Приймаченко. Кожен дивозвір, що на малюнках, що у вигляді яскравої іграшки, – унікальний і має свій характери, риси і історію. Деякі графічі роботи мають кумедні назви, як-от: “Упирятко робить фіззарядку”.

Творити майстрині допомагає її чоловік Віктор. Каже, виконує підготовчі етапи – готує глину до роботи, а потім виліплене дружиною випалює в печі за температури 900-1000º, обробляє вироби, щоб вони були гладенькими для розпису.

Ольга Бердник-Отнякіна – знана в Україні художниця. Її дивозвірі розійшлися по всьому світі і є в приватних колекціях в Україні і за кордоном.