Як тренуються майбутні рятувальники? (фото)

23 Листопада 2017 09:30

У  Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України показали, як майбутні рятувальники тренуються – проходять вогневу смугу, долаючи страх і перешкоди. Практичне заняття з курсантами 4 курсу провели представники кафедри психології діяльності в особливих умовах – майор c. ц. з. Микола Фомич та майор с. ц. з. Людмила Мохнар.

Під час заняття були відпрацьовані уміння та навички особового складу з підйому на висоти та у віконні отвори, подолання вогневого містка, проведення розвідки в задимленому приміщенні та рух по кабельному тунелю.

Для наближення навчально-тренувальних умов до екстремальних застосовувалися імітаційні засоби. В безпосередній близькості до смуги встановили потужні гучномовці, які відтворювали шумові ефекти, супутні гасінню пожежі: шум техніки, що працює та аварійно-рятувального інструменту, тріск обвалень будівельних конструкцій, команди, крики про допомогу. Висока температура та задимлення, муляжі вибухонебезпечних предметів, – усі ці чинники вимагали великої концентрації уваги і волі у курсантів для вирішення поставленого завдання.

У ЧІПБ вважають, що проведення таких практичних занять дозволяє курсантам формувати психологічну готовність до дій в екстремальних умовах, розвивати емоційно-вольову стійкість, готовність до подолання труднощів і небезпек, виховувати сміливість та рішучість.

На початку та після виконання завдань на психологічній смузі курсантам провели діагностику актуального психоемоційного стану. А також представники кафедри організації заходів цивільного захисту перевірили знання курсантів з особливостей надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок екстремальних ситуацій.

Фото ЧІПБ