Синоптики попередили про можливі заморозки

13 Квітня 2018 16:00

Початок квітня видався аномально теплим та майже сухим. Стрімке наростання тепла, коли середньодобова температура відповідала нормам кінця квітня, обумовило активну вегетацію у рослин, набухання бруньок у плодових та їх швидкий розвиток. Позитивна аномалія становила від 2° до 9°. В середині тижня відбулось невелике падіння від «літніх» температур до весняних норм.

Швидконаростаюче тепло квітня, коли вже 9.04 відбувся майже одночасний перехід температур через +8°,+10° наблизив дострокове цвітіння плодових культур та вегетацію виноградної лози. Всі роботи по догляду за садом (побілку, обкопування стовбурів) необхідно провести до початку цвітіння, радять в Черкаському обласному гідрометеоцентрі.

За спостереженнями агрометеорологів області, розпускання бруньок плодових почалось в кінці першої декади квітня – на тиждень раніше звичайних строків. Станом на 10 квітня сума ефективного тепла вище 5° по області склала 50°, що дещо більше середніх значень (норма 44°).
Як відомо при сумі ефективних температур 88° зацвітають абрикоси, 125°- груші, 150°- вишні, 185° – більшість сортів яблук.

Найбільш несприятливим для плодових є заморозки: у яблунь, слив,груш і вишень критичною у фазі закритих бутонів є мінус 4°, у фазі цвітіння мінус 2°. Тому необхідно слідкувати за прогнозом погоди та своєчасно вжити відповідні заходи, щодо збереження садів.

За розрахунками синоптиків, у другій декаді заморозків не очікується, а в третій- прогнозується зниження температури на 3°-6° і можливі заморозки до -1° -2°.