Перлина Тальнівщини, мисливський палац Шувалова, перетворюється на руїну (відео)

2 Травня 2018 19:55

Мисливську садибу у стилі французького Ренесансу збудували ще 113 років тому – а в роки радянської влади тут були і школа, і будівельна організація, і музей хліборобства. Нині палац Шувалова руйнується на очах і без фінансових вливань на ремонт може не пережити наступне десятиліття.

скрін відео

У Тальному мисливську садибу у стилі французького Ренесансу збудували 113 років тому. Нині у бенкетних залах розбиті вікна, тече дах. На реконструкцію палацу потрібно щонайменше 50 млн грн. А таких грошей у місцевому бюджеті немає. Чиновники сподіваються знайти інвестора, який би відновив пам’ятку архітектури і садиба стала б туристичною принадою міста. Хоча охочих подивитися на руїни садиби і нині не бракує.

Костянтин Кутвіцький три роки працює охоронцем напівзруйнованого мисливського палацу графа Шувалова. За покликом душі черкащанин – краєзнавець. Розповідає: під час нічних чергувань дослідив маєток. З’ясував, що тут була підлога з підігрівом, система вентиляції, унікальна плитка з Європи та ще й підземні тунелі.

Попри напівзруйнований стан чимало охочих приходять подивитися на графський палац. Не раз туристи залишали гроші за екскурсію.”Якщо люди дають гроші – це іде на доброчинність, ми онкозахворюваним дітям збираємо кошти. І так, на робочий інвентар, бензину купити, щоб косити траву”, – пояснює охоронець-екскурсовод.

Ще 100 років біля центрального входу щосуботи грав оркестр. Місцеві жителі приходили до парку, щоб повальсувати під класичні мелодії. Нині від колишньої величі палацу лишилися тільки спогади.

Мисливський палац збудували для нащадків графа Шувалова. В роки радянської влади тут були і школа, і будівельна організація, і музей хліборобства. За незалежної України обласна влада намагалася капітально відреставрувати палац, але до ладу його так і не довели. Лише торік міська громада взяла його на власний баланс.

Охоронець Дмитро Масловський розповідає: “Два роки ми працювали безкоштовно, на суто ініціативі своїй, прибирали тут, косили територію. Потім нас узяла міська рада офіційно на роботу, ми помаленьку освітлення поробили, ремонт по дахах, дивимося де протікає. У планах – паркани поробити”.

скрін відео

У мерії підрахували: на відновлення мисливського маєтку потрібно 50 млн грн. “Це речі нереальні. Це десь би так до половини бюджету нашої громади. А наша громада – це Тальне і шість сіл. Десь би половина бюджету реконструкція цього замку б потягнула”, – уточнює голова Тальнівської ОТГ Олексій Юрченко.

Місцеві чиновники шукають інвестора, який би взявся за відновлення графського палацу. Бо якщо не почати ремонт найближчим часом – уже за 10 років від нього залишиться лише фундамент.