Обвалення даху в Тальному: міська влада ремонт не потягне, зате потягнуть мешканці? (відео)

4 Травня 2018 15:34

Просто неба залишилися 30 родин у місті Тальне на Черкащині. Дах п’ятиповерхівки обвалився і впав на технічний поверх. У мешканців нижніх квартир ще й прогнулася стеля. Чому оплачувати ремонт мешканці мають із власної кишені? З’ясовували журналісти.

Одразу кілька покрівельних бетонних плит обвалилися на технічний поверх багатоквартирного будинку. Постраждали мешканці двох під’їздів. Щоб уникнути небезпеки, їм відімкнули газ. Деякі люди тимчасово перебралися до родичів. Виїхати з помешкання змушений і Володимир Рибак. Його квартира – на останньому поверсі.

“Якщо піде дощ – затопить усе, піде далі руйнування плит, бо над нами фактично нічого зверху немає”, – каже мешканець будинку Володимир Рибак.

Загалом постраждали три десятки родин. Більша частина мешканців все ж залишилася жити в аварійному будинку.

“Не переїхали, бо і дружина, і я ходимо на роботу. І попрасувати треба, і попрати, і це ж наша квартира. Щодня цегла падає. Я живу на третьому поверсі, й вікна виходять на ту сторону, де обвалилося. Щодня цеглини падають”, – констатує мешканець будинку Олександр Волкотруб.

У руйнуванні панельного перекриття мешканці звинувачують будівельників, які 30 років тому поклали його абияк. Чотири бетонні плити трималися на цегляному стовпчику.

Уже в п’ятницю фахівці проведуть експертизу зруйнованого покриття та вирішать, як ремонтувати дах.

У міськраді кажуть: допоможуть з оформленням проектно-кошторисної документації та частково грошима. Проте весь фінансовий тягар мають взяти на себе мешканці будинку, бо дім кооперативний, тож він на утриманні мешканців.

“Міська рада ремонт даху не потягне. Орієнтовно план дій такий: якщо буде надано дозвіл експертом, що ми будемо там щось робити, значить ми разом із мешканцями цього будинку демонтуємо те, що повідвалювалося – ті конструкції, які не підлягають відновленню; плити, що попадали. І будемо вирішувати питання, шукати фінансування”, – коментує голова Тальнівської ОТГ Олексій Юрченко.

Мешканці вже збирають гроші та сподіваються на благодійників і міську раду, адже коштів на весь ремонт у людей не вистачить. На тимчасове покриття будинку потрібно 80 тисяч гривень.

Джерело: 5 канал