“Ніч у музеї”: що пропонують у Черкасах? (програми)

18 Травня 2018 15:27

Міжнародний день музеїв – щорічне свято музейництва, котре відзначається відзначається у всьому світі 18 травня, починаючи з 1977 року. Низка музеїв у Черкасах запрошує відвідувачів цієї суботи, 19 травня, на  цікаві заходи та акції в рамках “Ніч у музеї”, яка зазвичай приурочується до Міжнародного дня музеїв та має на меті  продемонструвати ресурс, можливості, потенціал сучасних музеїв, залучити до них молодь.

Чим розважатимуть черкаські музейники?

Черкаський обласний краєзнавчий музей – персонажі, що оживають 

Програма Ніч Музеїв 19 травня 2018 р. Початок о 18:30.
Вартість квитка 100 грн. Замовити можна по тел. 0970983676

«Тільки цієї ночі, коли оживуть експонати, ви одночасно можете побувати у різних епохах поряд з персонажами тих часів»
18.30. Вестибюль музею. Грає ансамбль “Акварелі”.
Локація “Морський вовк”. Спорядження експедиції на українську антарктичну станцію Академік Вернадський за експонатами.
Бариста розповідає, як вміло заварити каву. Дегустація.
Фейс – арт: метелики, павучки, квіти.
19.00. Початок. Локація«Кам’яний вік». Танець «Первісних людей» (акробатична студія «MIRROR».
Починається все з кам’яного віку. Тут, біля вогнища ви почуєте розповідь про ядерну зброю кам’яного віку, спробуєте добути вогонь. Робота з кам’яними ножами – різання шкіри, далі – розгадування кам’яних загадок. Сюрприз – загадкове плетиво трипільських орнаментів: художній розпис мехенді (кольоровою хною) у трипільському стилі.
19.20.Відділ «Природа Черкащини».
Чарівний світ природи Черкащини розкриється неповторною красою та звуками природи, а також чарівною казкою про Лукаша та Мавку. (Сцена з «Лісової пісні» Лесі Українки).
19.35. Зал №7. Любовна історія останнього вікінга Гаральда Зігурдзона і княжни Єлизавети Ярославни у віршах.
Гаральд Зігурдзон Гардраді (власне, Гардрада – «рудоволосий») – один з визначних норманських героїв, член норвезького королівського роду, належав до тих варягів, що на поклик князя Ярослава Мудрого прибули з-за моря до Новгорода й визначилися в службі у руського князя.
Гаральд був не лише сміливим воїном, але й славним у своєму часі «скальдом», тобто поетом, тому головні відомості про його життя маємо власне з його віршів, які збереглися до нашого часу.
Локація-фотозона «Соснівська дача кінця 19 – поч. 20 ст.».
19.50. Відділ історії краю 14 – поч. 20 ст. поверне в історію виникнення міста Черкас та українських козаків.
1.Козацька вікторина «Легенда про Чорного козака».
2. Демонстрація німого кіно поверне нас в історію кінематографа. Музичний супровід тапера на фортепіано поч. 20 ст.
3. Сцена з сімейного життя за мотивами І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я»
20.10. ІІІ поверх. 1.Локація Холодний Яр. Театралізований уривок роману Ю. Горліса-Горського «Холодний Яр» про життя повстанців та самого Андрія Чорноту.
2. Зал №16. Черкащина непманська 1920-х рр. «Конфетки – бараночки». Посмакуєте справжніми тодішніми солодощами.
3. Локація «Школа 1920 – 1930 рр.» Майстер-клас» Урок письма та каліграфії».
4. Сторінки щоденника з дотепними дописами та анекдотами самого Сергія Єфремова оживуть саме в цю ніч у залі «Розстріляного відродження».
20.20. Локація- фотозона «Комунальна квартира 1950-1960-ті рр.» поверне у ті часи музичним театралізованим номером. Інтерактивна локація комунальна квартира дасть уявлення про те, як весело жилося черкащанам у 1950-1960-ті рр. та дасть відчути ту епоху ще й сфотографуватися на спільній кухні.
20.25. Локація Друга світова війна. Цікавинки від військових реконструкторів київського клубу Червона Зірка. Справжні військові однострої періоду ІІ світової війни..Взяття ворожого “язика”. .
20.35. Етнографія. «Селище майстрів»познайомить з традиційними народними ремеслами Черкащини.
Майстер-клас з вив’язування хусток Традиційні жіночі головні убори Середньої Наддніпрянщини». Фотографування.
Зал №21 «Ткацтво».
1. Швачка. Розповідь про пошиття та призначення жіночого одягу – керсетки. Демонстрація на моделях.
2. Лялькарка робить ляльки.
3. Художниця малює «Петриківський розпис».
4. Куточок народної знахарки-травниці.
Зал № 22. «Традиційні ремесла».
Різьбяр вирізає свою картину з дерева.
Писанкарка малює писанки.
«Куточок бджолярства». Екскурсія-розповідь по музейному комплексу «Бджолярство». Розповідається про роботу медогонки і пригощають медом.
20.55. У робочому кабінеті В. Симоненка в редакції «Молодь Черкащини» читають його вірші.
Зал №25. Справжні герої афганської війни від реконструкторів: “моджахед” (душман) і радянський воїн-афганець.
21.00. 4-поверх. Показовий виступ бійців з демонстрацією володіння різними техніками бою зі зброєю та без неї, з елементами тактики дій малими групами й домедичною допомогою в умовах бою.. Військово-патріотична організація «Наддніпрянський легіон».
По закінченню музейної вистави грає гурт «Шановні пішоходи».

Черкаський міський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини – ексклюзивні археопазли

Черкаський міський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини запрошує на гостини у суботу, 19 травня. Відвідувачів чекає ексклюзивна розвага – археологічні пазли.

З 12-ї години і весь день аж до завершення роботи музею перед входом до нього, на майданчику перед кінотеатром “Україна” (вул.Смілянська 21), для дітей і дорослих працюватиме майстер-клас “Археологічні 2D пазли – Збери розбитий горщик”. Це плоскі глиняні моделі археологічних посудин різних епох, різних форм і оздоблені різночасовою орнаментацією. Відвідувачі матимуть можливість власноруч зібрати модель посудини, орієнтуючись на форму та орнамент, відчувши себе археологом-реставратором. Хоча найбільший інтерес “археопазли” викликають у дітей, але й багато дорослих не можуть пройти мимо, адже подібний майстер-клас у Черкасах проводить лише археологічний музей. Обслуговування відвідувачів буде проводити весь колектив музею, включно з його директором, котрий радо відповість на всі питання відвідувачів та проконсультує їх з тематик, пов’язаних з давньою історією краю.

У цей же день в Черкаському археологічному музеї проводитиметься і традиційна акція “Ніч в музеї”, котра триватиме з 18.00 до 21.00. Вхід до музею і екскурсійне обслуговування під час “Ночі в музеї” безкоштовні.

Черкаський художній музей – мистецька тусовка та бодіарт

Черкаський обласний художній музеї долучився до Міжнародної акції з 2012 року. Це вже сьома «музейна ніч» у нашому музеї, яка за ці роки стала брендовою мистецькою подією. Мистецька «Ніч» – це можливість для молоді представити власні ідеї, стати учасником проектів, що існують тільки тут і тільки тепер. Молодь приваблює творча атмосфера, весела гра, імпровізація, іноді провокація, імпульс до натхнення.

У цьому році за основу концепції «Ночі» Черкаського обласного художнього музею покладена ідея «Мистецтво-Людина-Модель». Музей пропонує молоді замислиться над питаннями: сучасна людина, її культурні потреби, людина у мистецтві, її джерела натхнення, людина як модель, створення моделі, взаємодія та комунікація.

Головним виставковим проектом «Мистецької ночі» Черкаського обласного художнього музею став проект «НАЦПРОМ» Олега Тістола та Микола Маценка. Вони входять у ТОП найуспішних художників України, їх імена добре відомі у Європі. Проект «Нацпром» – це перш за все творче дослідження, репрезентація українського сучасного мистецтва, як головного бренда нашої країни у світовому культурному просторі.

Також музей знайомить з відомими творчими особистостями, відкриває нові імена. Це Павло Пушкар з міста Запоріжжя, учасник мистецького проекту «Антракти ХV» з персональною виставкою «Матеріали другої міжнародної конференції по голих мишах», молода черкаська художниця Дар’я Жук, яка вперше презентує виставку авторських ляльок «Wonderland».
Відвідувача чекають різні проекти на різні смаки та уподобання: інтерактив, дискусії, перформанси, майстер-класи.

Так, інтерактивна дискусія «Чоловік ХХІ століття» – це спроба розкрити поняття мужності в сучасному суспільстві. Як навчитись читати та розуміти твори мистецтва підкаже проект «Неспішне мистецтво». Всіх, кого цікавлять юридичні аспекти, пов’язані з мистецтвом, об’єднає майстер-клас-перформанс «Авторське право і мистецтво» від ГО «Захист прав інтелектуальної власності».

Є проекти, які уже апробовані, такий як скетч-шоу (скетч – мистецтво створення швидкого малюнку), що відбувся в рамках заходу до Дня закоханих та викликав великий резонанс у відвідувачів. Учасники отримали справжнє задоволення від мистецтва. Процес заворожує: робота зі справжньої моделлю, основи малюнку, влучні поради професіоналів. Ми вирішили повторити цей мистецький проект, тому у відвідувачів є унікальна нагода – 19 травня стати учасником музейної мистецької студії, відчути себе художником, створити шедевр під керівництвом уже відомих молодих художників Дмитра Бур’яна і Миколи Дзецини.

Традиційна складова «Ночі» – бодіарт, що підкреслює красу тіла. Черкаські художники вже готують нові образи, також на глядача чекають моделі у техніці розпису хною Мехенді. Візажист Ольга Владичук розповість про сучасні напрямки та тенденції мейкапу. А самі маленькі відвідувачі отримають «новий вигляд» завдяки аква-розпису від юних художників Арт-студії «Глорія».

Уперше в гостях «Мистецької Ночі»-2018 – Творчий клуб «Чашка кави Че». Засновники клубу Ірма Пашківська та Анна Проненко підготували динамічну програму. На засіданні клубу чекають творчі зустрічі з письменниками, сценаристами, акторами, музикантами, художниками, авторські виступи та майстер-класи, а ще презентація одягу «VOI» від черкаських дизайнерів Ірми Пашківської та Владислави Долотій.
Протягом «Ночі» можна взяти участь у різноманітних майстер-класах від черкаських майстрів. Створити зліпки з гіпсу разом з Ольгою Носовою-Єлісєєвою, зліпити з глини свистунця під керівництвом відомого майстра Галини Тимошенко, навчитись техніці малювання на склі.

Цього року ми вирішили провести соціальне дослідження: будемо вимірювати зріст нашого відвідувача, тому запрошуємо залишити «слід у мистецтві», а також зробити незабутні фото у фотозонах від музею та від черкаських дизайнерів Надії Груздєвої та Лесі Матусі.

І все таки феєрією «Ночі» ми вважаємо виступ Черкаського обласного українського академічного музично-драматичного театру. А на закінчення – музична програма від черкаських гуртів «July8» і «Can Fly».

Музей “Кобзаря”

18 травня – вільний вхід, фотографування в музеї, виставки “Всеобіймаюче око України (І. Нечуй-Левицький)”, “Образ Тараса Шевченка в малій пластиці”, “Таланти міста Че”.
Особливо допитливим і уважним – квест музейною експозицією з цікавими завданнями і оригінальними призами.