Незабаром оновлена Тарасова світлиця в Каневі зустріне відвідувачів (фото)

21 Травня 2018 12:00

У Шевченківському національному заповіднику в Каневі перекривають покрівлю першого народного музею Великого Кобзаря – Тарасову світлицю. З часу останнього перекриття минуло 10 років і дах почав руйнуватися. За ініціативи Шевченківського заповідника і за сприяння Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” в ремонтних роботах із облаштування нового даху хати допомагає команда фонду “Рідна країна”.

У перекритті покрівлі Шевченкової світлиці канівчанам допомагають колеги з Переяславського заповідника. Вони  використовують спеціально підготовлений очерет, щоб зберегти максимальну ідентичність у реставрації. Майже дві тисячі снопів планують змонтувати протягом місяця, аби численні гості могли безпечно відвідувати музей.

 

Директор Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” Олексій Лукашевич зауважив, що нова покрівля розрахована на 20-25 років:

“Традиційним для українців є перекриття двома матеріалами – соломою і очеретом. Раніше використовували частіше солому, але з часом жито почало витіснятись, оскільки солома після обробки комбайном стає непридатною для покрівлі. Жителі Наддніпрянщини частіше використовували очерет. Шевченківська світлиця востаннє була перекрита у 2008 році соломою, але за 10 років у 50% покрівлі з`явилась технічні недосконалості  і, відповідно, це створює серйозну загрозу як для всієї будівлі, так і для експозиції. Покрівля ж з очерету буде надійно захищати дах 20-25 років. Розуміючи важливість історичної пам’ятки, наш заповідник теж долучився до проекту відновлення. В Україні залишилось дуже мало майстрів, які вміють перекривати дах очеретом, і, оскільки наш заповідник має неабиякий досвід, ми вирішили допомогти”.

Голова фонду “Рідна країна” Микола Томенко подякував усім, хто долучився до благородної справи реставрації музею та зазначив, що на ці роботи не витрачено жодної бюджетної копійки.

“Ми ініціювали відновлення світлиці та прилеглої території, оскільки вважаємо неправильним, що люди доходять лише до музею та могили Кобзаря. Хочемо, щоб відвідувачі сюди приїжджали і відпочивали родинами. В минулому році ми впорядкували тут територію і сподіваємося, скоро тут облаштують зручне місце для відпочинку”, – сказав Микола Томенко.

За словами директора Шевченківського заповідника Мар’яна Піняка, після відновлення покрівлі хати ремонтні роботи продовжуватимуть – мінятимуть електропроводку у світлиці, білитимуть, аби будівля мала достойний вигляд для численних відвідувачів.