30 тисяч черкаських родин втратять субсидії

4 Червня 2018 12:09

Через ухвалені Кабінетом міністрів зміни щодо правил надання субсидій, що набули чинності з 1 травня цього року, якими введено більш жорсткі – обмеження для споживачів субсидій, які стосуються майнових та фінансових статків родин понад 30 тисяч черкаських родин будуть позбавлені  права на субсидію. 

Про це сьогодні під час оперативної наради в міськвиконкомі повідомив директор департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Олег Гудзенко.
За його словами, органи  місцевого самоврядування не мають жодних важелів впливу на цю ситуацію і змушені  виконувати урядові документи.
“Зараз щоденно спеціалісти департаменту приймають близько 1200 жителів Черкас з питань щодо надання субсидії. Навантаження колосальне. Відзначу, що значній частині з цих заявників доводиться відмовляти через  ухвалені Кабінетом Міністрів зміни до правил у надання такої види державної допомоги.  Зрозуміло, що люди все обурення направляють на нас з цього приводу. Хоча ні департамент, ні загалом Черкаська міська рада  не може нічим зарадити у цій ситуації”, –  зауважив Олег Гудзенко.
Міський голова Анатолій Бондаренко наголосив, що згідно з державним курсом щодо децентралізації, більше повноважень передаються на місця. При цьому Уряд перекладає на плечі громади міст додаткові функції без належного фінансування. Це стосується й утримання закладів профтехосвіти, пільгові перевезення, додаткове фінансування галузей освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунальної сфери тощо.

На початок цього року програмою житлових субсидій у департаменті охоплено 63 тисячі 600 домогосподарств.
Для порівняння – у 2016 році їх  налічувалось 57 тисяч 300, а в 2014 році житлову субсидію отримувало лише 5 тисяч домогосподарств.

“Тобто ми змушені коштами міської громади покривати державні функції.  Невтішна ситуація, на жаль, складається і з наданням субсидій. Оскільки за такою допомогою найчастіше звертаються найменш захищені наші громадяни.  Зрозуміло, що у наданні субсидії має бути справедливий підхід щодо статків тих, хто її отримує. Проте численні звернення громадян, які  приходять до департаменту соціальної політики з обуренням щодо відмови у наданні субсидії, доводять актуальність цієї проблеми”, – сказав Анатолій Бондаренко.

Олег Гудзенко розповів, що торік спеціалістами департаменту прийнято близько 200 тисяч відвідувачів. Найбільша кількість звернень черкащан стосується надання субсидій.

На початок цього року програмою житлових субсидій у департаменті охоплено 63 тисячі 600 домогосподарств. Для порівняння – у 2016 році їх  налічувалось 57 тисяч 300 домогосподарств, а у 2014 році житлову субсидію отримувало лише 5 тисяч домогосподарств.

“Зростання кількості домогосподарств, які отримують субсидії, було пов’язано з одного боку із спрощенням процедури їх надання (призначення субсидії на підставі заяви та декларації про доходи, зняття деяких обмежень щодо майнового стану, оформлення субсидії особам, які орендують житло; надання на вибір заявника або субсидії або пільги; здійснення розрахунку субсидії на наступний період без звернення тощо). З іншого боку – таке збільшення із суттєвим підвищенням вартості житлово-комунальних послуг, та як наслідок – набуття більшою кількістю черкащан права на їх отримання”, – сказав Олег Гудзенко.

Водночас за призначенням різних видів соціальної допомоги та компенсацій у 2017 році звернулося  21 тисяча 800 осіб, що на 2 тисячі 400 осіб менше, ніж у 2016 році.

З питань оформлення пільг до департаменту звернулося у 2017 році 30 тисяч осіб.

Тоді як на сьогодні на обліку у Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право  на пільги, перебуває 59 тисяч 700 осіб.