Томенко балотуватиметься в президенти, якщо не знайде однодумців

26 Червня 2018 17:19
Політична партія “Громадський рух “Рідна країна” Миколи Томенка братиме участь у президентських виборах 2019 року, але з висуненням власного кандидата визначиться у вересні-жовтні.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі на тему “Місія: Український Президент 2019. Як створити парламентсько-президентську республіку за 100 днів” голова політичної партії “Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко.

ukrinform.ua

“Позиція така: цінності і система координат для країни – це більша амбіція, аніж узяти участь у президентській кампанії і навіть виграти… Якщо ми бачимо, що в Україні є людина і команда, яка готова нашу ідею, концепцію і систему зреалізувати разом з нами, ми працюємо з цією людиною. Якщо ми бачимо, що такої людини і команди нема, то нема на то ради, прийдеться мені зреалізовувати”, – сказав Томенко.

Він зазначив, що сьогодні Громадський рух “Рідна країна” намагається побудувати модель впливу громадян на прийняття рішень у країні, контролю за їх прийняттям і відповідальності за їх виконання.

У цьому контексті Томенко нагадав, що на день народження Тараса Шевченка “Рідна країна” презентувала концепцію “Український Президент 2019”, в якій ішлося про те, що для Української держави “вічний пошук доброго президента мусить завершитися”.

“Наша концепція – щоб країна працювала, а не один дядько розумний, а ми сиділи й чекали… Наша ідея полягає в тому, щоб мінімізувати бачення того, що сам президент може вирішити завдання, які стоять перед країною. Тому ми повинні радше думати, як змусити майбутнього президента виконувати Конституцію і закони, виконувати свою передвиборчу програму і як обмежити президента. Тому в нашій концепції “Український Президент 2019″ ми на перше місце поставили місію, потім стратегію, потім програму, потім команду, аж потім уже власне кандидата”, – сказав Томенко.

Як зазначив лідер Громадського руху “Рідна країна”, Україна де-юре є парламентсько-президентською республікою, а фактично стала президентською республікою. Тому його команда пропонує 10 пунктів концепції, які дозволять законодавчо зміцнити парламентсько-президентську форму правління, змусити президента дотримуватися Конституції і законодавства України і виконувати власну програму, а уряд – повноцінно виконувати повноваження вищого органу виконавчої влади.

“Це можливо зробити без внесення змін до Конституції та в короткі терміни. Норми чинного Регламенту Верховної Ради України дозволяють створити дієву парламентсько-президентську республіку впродовж 100 днів”, – акцентував він.

Томенко зазначив, що сьогодні його команда пропонує суспільству і різним політичним силам обговорити запропоновану концепцію і взяти до уваги, а якщо не вдасться знайти союзників для її реалізації, “Рідна країна” у вересні-жовтні розглядатиме можливість самостійної участі у президентській виборчій кампанії.

“Хоча я ще раз кажу: наша команда точно братиме участь у президентській виборчій кампанії, тому що, чи висувати Томенка, чи впливати на президентські вибори – це участь, бо треба вимагати певних правил гри, організації нормальної дискусії… Я готовий балотуватися в президенти, але більшою амбіцією є змінити країну і зробити так, щоб ми ніколи не боялися президентських виборів, бо сьогодні середньостатистична людина боїться, чим вони закінчаться, чи пів-України знову не будуть битися з іншою півкраїни. Тому ідеологія, цінності й інститути системи – це важливіше на сьогодні”, – резюмував Томенко.