Відьма чи розлучниця? Загадкове поховання розкопали археологи на Тальнівщині (фото)

2 Липня 2018 19:31

Про цікаві події, які розгорталися 1600 років тому на черняхівському поселенні в районі Легедзиного на Тальнівщині, де нині тривають археологічні розкопки, розповіли у Державному історико-культурному заповіднику “Трипільська культура”:

Легедзинський некрополь черняхівської культури (3-4 ст. н.е.). Вчора нове, сімдесят дев’яте, поховання принесло купу несподіваних запитань. Молода жінка (до 25 років) була похована обличчям вниз з закинутою за спину рукою. Поховальний інвентар відсутній.

facebook.com/trypilska.kultura

За словами керівника археологічного загону, доктора історичних наук, співробітника Інституту археології НАНУ Бориса Магомєдова та археолога – співробітника Національного історичного музею Сергія Діденка, таке поховання для черняхівської культури фіксується чи не вперше.

Наразі пояснити це важко. Однозначно, що ця молода жінка була іншою серед своїх одноплемінників.

acebook.com/trypilska.kultura

facebook.com/trypilska.kultura

Тут і закрадаються етнографічні думки про відьму, красуню (кістки ніг довгі і рівні))), сусідських корів, які перестали доїтися, любовні трикутники та восьмикутники, осинові кілки… Правда, це вже до археології має мало відношення і все ж… Її поховали серед інших людей, а не за межами некрополя.

acebook.com/trypilska.kultura

Черняхівський археологічний загін працює в складі Трипільської археологічної експедиції (керівник к.і.н. Олексій Корвін-Піотровський).