Полковник Федір Вешняк – один із міфів Черкас

12 Липня 2018 09:00

Знаний діяч національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького чигиринський полковник Федір Якубович Вешняк († 1650) – у переліку історичних осіб, яких помилково пов’язують із Черкасами. Так вважає відомий черкаський історик і археолог Дмитро Куштан:

“Деякі історики досі помилково вважають Ф. Вешняка очільником Черкаського полку. Ця помилка з’явилася ще у працях М. Костомарова: у нього зустрічаються “Чигиринскій полковникъ Ѳедоръ Якубовичъ” та “Вешнякъ полковникъ Черкаскій”. Інший історик М. Максимович ще в сер. ХІХ ст. обґрунтував, що це один і той же козацький полковник – Федір Якубович Вешняк. Він же довів, що останній був саме чигиринським полковником. “Полковником Черкаським” Вешняка називають помилково, посилаючись на щоденник Смяровського, де згадується “одинъ изъ полковниковъ, Ѳедоръ Веснякъ, старшій полковникъ Черкаскій”. Але тут термін “Черкаський”, очевидно, використано у розумінні “козацький” (поняття “козаки” і “черкаси” у XVI–XVII ст. були синонімічними). “Старший полковник” свідчить про те, що йдеться саме про Чигиринський полк, який вважався старшим серед інших, бо при ньому перебував сам гетьман із своєю генеральною старшиною. Нарешті, саме як очільник Чигиринського полку Федір Якубович Вешняк фігурує у Реєстрі війська Запорізького 1649 р.

Але, нажаль, міф про черкаського полковника Федора Вешняка живий і донині. Це відображено, наприклад, на картині Данила Нарбута “Федір Вешняк” (1990 р.) із серії “Козацькі полковники”, де він підписаний художником, як “полковник Черкаський”. Ще один приклад живучості міфу – перейменування в 2016 р. одного з черкаських провулків на честь Ф. Вешняка (ніби черкаських полковників для цього замало!)”.