Літо в місті: як вижити без відпустки, – 5 порад психолога

9 Серпня 2018 10:02

Літо – чудова пора відпусток і відпочинку. Хвилі, сонце, латте на морському узбережжі чи незабутні селфі на фоні неймовірних гірських пейзажів!..

Але це все не про вас. Ви в місті і на роботі.

Як попіклуватися про себе, коли ви вже втомилися, а відпочинок іще не “світить”? Зате мало не всі друзі у соцмережах хизуються засмаглими спинами і свіжими враженнями. Цінними рекомендаціями “виживання” із “Рідною Черкащиною” поділилася психолог Анна Харченко.

№ 1. По-перше, часто ми “згоряємо” від порівнянь як таких. Тобто, якщо ви не їдете відпочивати, але дуже хочете, припиніть без кінця гортати інстаграм і фейсбук. Від цього ваше роздратування буде тільки наростати.

Обмежте кількість часу в соцмережах і за комп’ютером в принципі (можна навіть ставити таймер: наприклад, перевіряти фейсбук двічі в день по 15 хвилин). А якщо спостереження за чужими подорожами вимотує вас навіть за ці 15 хвилин, відпишіться на час від тих сторінок, які викликають таку сильну реакцію.

№ 2. По-друге, коли ми прагнемо до якоїсь “ідеальної” картинки відпочинку/відпустки, ми наполегливо ігноруємо ті можливості навколо нас. Наприклад, мешканці міст на Дніпрі, можуть відвідувати пляж раз в сезон – адже це не море. Або й зовсім ігнорувати можливість якісного відпочинку на вихідних – тому що “це все одно не те ж саме, що похід в гори на тиждень”.

Гарна новина полягає в тому, що це й не повинно бути “те ж саме”.

Звідси рекомендація №3: знаходьте можливість відпочивати спираючись на те, що любите і виходячи з ресурсів, які є в наявності, а не з ідеї “хочу, щоб було як у всіх”, або “хочу, щоб було ідеально”.

№ 4. Я вже згадувала, що заздрість сигналізує нам про незадоволені потреби. І тут є важливий нюанс: ми завжди заздримо якомусь символу. Наприклад, коли ви дивитеся на фото друзів, які полетіли на Шрі-Ланку, то чи впевнені ви, що хочете саме туди?

Або, може, вас відвідують думки на кшталт “Я ж так багато я важко працював! Чому у них вийшло поїхати, а у мене – ні?”. Тоді Шрі-Ланка взагалі ні при чому. І справа навіть не зовсім у відпочинку.

Справа швидше в стереотипі: якщо у тебе щось пішло не за планом – значить ти не досить хотів/старався.

Ця установка часто викликає відчуття якоїсь неповноцінності: ніби мати обмеження (в тому числі фінансові) – це якось незручно, або навіть соромно, хоча по факту не має під собою ніяких реальних підстав (і про це важливо пам’ятати).

№ 5. Також важливо знати, що в поняття відпочинку та відпустки кожен з нас вкладає щось своє. І якщо розуміти, чого з відпустки вам критично не вистачає саме зараз, можна пошукати варіанти, як заповнити прогалину не виїжджаючи за тридев’ять земель.

Пам’ятайте, що якщо ви працюєте влітку, то важливо влаштовувати для себе цікаві та різноманітні вихідні, які будуть вас переключати не гірше за подорожі і моря.

Для цього краще сидіти менше вдома перед телевізором/комп’ютером. Таке частіше навантажує нас ще більше, ніж переключає. Якби ви були туристом у власному місті, куди б ви пішли? Що б робили?

Можливо, ще півроку тому відкрився смачний ресторан, куди ви збираєтеся, але все ніяк не дійдете. А може, в місті є атракціони на воді або красиві парки, де можна із задоволенням гуляти і читати в тіні дерев.

У нинішньому темпі життя ми не так часто робимо “зупинки” і вповільнюємо біг. Важливо пам’ятати, що в такі моменти сповільнення ми відпочиваємо і відновлюємося найкраще і для цього не обов’язково далеко їхати.