Кахля з трьома мушкетерами-жовнірами – унікальний експонат Черкаського музею (фото)

18 Серпня 2018 21:00

До унікальних експонатів у колекції Черкаського обласного краєзнавчого музею належить пічна кахля з сюжетним зображенням «Жолдаки» другої половини XVII ст.  Її знайшов у Черкасах під час розкопок по пров. Старий,13 археолог Дмитро Куштан у 1999 році.

Пічні кахлі на нашій території з’являються за часів Речі Посполітої. Керамічні коробчасті кахлі складалися з прямокутної штампованої лицьової пластини та ліпної румпи, якою їх вмуровували в тіло печі. Лицьова платина прикрашалася рельєфним геометричним, рослинним або сюжетним орнаментом.
Лицьова поверхня кахлі декорована сюжетним зображенням та пояснювальним написом “Жолдаки” (ЖОЛЪДАКИ). 

Жолдаки – аналогічно до німецького “Zolnierze”, що значить жовнір (найманець), або солдат, що служить за платню (жолдъ). Із середини XVII ст. на Гетьманщині невеликі загони найманців-“жолдаків” служили як вартові підрозділи при гетьманському дворі. А до цього іноземні найманці-жовніри(“драби”) були на службі при замках, у т.ч. і в Черкаському, повідомляють в обласному краєзнавчому музеї.

Кахля збереглася майже повністю, втрачено лише невеликий фрагмент правого верхнього кута лицьової пластини і має розміри 23х24х8см.