Черкаський науковець відзначив свій ювілей міжнародною конференцією

26 Вересня 2018 16:38

cdu.edu.ua

Учені з усього світу та провідних наукових закладів України зібралися в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на міжнародну наукову конференцію, присвячену 75-річчю професора Бориса Мінаєва.

Борис Пилипович Мінаєв — доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри хімії і наноматеріалознавства Черкаського національного, вчений зі світовим ім’ям. Зробив вагомий внесок у розвиток квантової хімії, біохімії, молекулярної електроніки. Має один з найвищих індексів цитування Гірша в Україні, повідомляють у ЧНУ. Входить у сотню кращих науковців України і в п’ятірку кращих науковців закладів вищої освіти. Заснував свою наукову школу. Учні і послідовники продовжують його наукові дослідження у всьому світі. Працював у Швеції, Китаї, співпрацює з ученими Франції, Німеччини та інших європейських країн. Є рецензентом наукових робіт з усього світу. «Соросівський професор», лауреат престижних світових премій. Зокрема, «World Lifetime Achievement Award ABI-USA-1999». Має відзнаку Scopus Awards Ukraine 2016, встановленою агенцією Elsevier за високу цитованість його робіт.

Як зазначив, відкриваючи конференцію, ректор університету Олександр Черевко, професор Мінаєв є взірцем сучасного науковця, який веде активну дослідницьку й викладацьку діяльність.

— Борис Пилипович у ці дні святкує і свій ювілей, і 50-річчя наукової діяльності, — наголосив Олександр Володимирович. — Ми пишаємося, що понад десять років він працює в ЧНУ. Власне, його співпраця з університетом розпочалася з 1989 року, коли він приїхав на Черкащину. А сьогодні, говорячи про наукові здобутки Черкаського національного, ми передовсім називаємо професора Мінаєва і його наукову школу.

— Таку постаті, як професор Борис Мінаєв, відіграють важливу роль у становленні України, — переконаний голова ОДА Юрій Ткаченко. — Бо та держава, яка не має науки, перетворюється на колонію. Дуже важливо підтримувати науковців, які працюють в Україні і для України. Борис Пилипович із власного вогню науки і знань дає запалити свічки наступному поколінню науковців. І місія учнів — продовжити його дослідження.

Юрій Ткаченко вручив Борису Мінаєву  Почесну відзнаку Черкаської облдержадміністрації та Черкаської обласної ради «За заслуги перед Черкащиною».

А Почесна відзнака ректора ще раз підкреслила його заслуги перед університетом.

Вітання ювілярові від імені профспілкової організації університету передав її голова Анатолій Стеценко.

Щоб привітати черкаського професора, зібралися відомі вчені: професор Ханс Огрен (Королівський технологічний інститут, Стокгольм, Швеція та університет Упсала, Швеція), професор Олександр Заіченко («Львівська політехніка»), професор Леонід Горб (Інститут молекулярної біології і генетики Національної академії наук України), професор Андрій Гусак (ЧНУ ім. Богдана Хмельницького), декан хімічного факультету Олег Калугін (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна). Від імені учнів професора привітали Гліб Баришніков та Валентина Литвин — кандидати хімічних наук, доценти Черкаського національного, Лауреати премії Президента України, стипендіати Кабінету Міністрів України. До речі, Гліб Баришніков прибув на конференцію зі Швеції, де в рамках гранту понад 2 роки працює в Королівському технологічному інституті (Стокгольм). Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко озвучив ряд вітань, які постійно надходять до Бориса Пилиповича з усього світу.

Учасники конференції розглянули багато актуальних питань у сфері хімії. Серед них — теорія і практика електролюмінесценції та перенесення носіїв зарядів в органічних молекулах та напівпровідниках; квантово-хімічне моделювання та практичне матеріалознавство; хімія комплексних сполук і біополімерів; аналітичні методи дослідження у вирішенні екологічних проблем та низка інших.