Хвороба чи мутація? Їжачок із Єрок сколихнув зооспільноту України (фото)

2 Жовтня 2018 13:22

Користувачка Людмила Письменна поділилась у “Фейсбук” світлинами їжака, які відзняла у Єрках. На фото тварина практично без голочок, стирчить лише кілька. Одне око закрите, очевидно, не бачить. Шкіра груба, зашкарубла. У багатьох людей навіть виникли сумніви, чи це їжак. Можливо панголін? Броненосець? Однак після того, як фото потрапило у “Фейсбук”-спільноту “Тваринний світ України”, сумнівів не залишилось: і спеціалісти-зоологи, і прості дописувачі зійшлись на думці, що на світлині – їжак, але хворий і потребує сторонньої допомоги, пише видання “Вісті Черкащини”.

viche.ck.ua

“Якщо хворий демодекозом, то значить дуже слабкий імунітет, погане харчування. Можливо здобич не може спіймати, можливо сліпий, чи нюху нема. В будь-якому разі потребує лікування та догляду. Сам так має шанси померти, особливо в холод”, − пише Олена Луговська. Цю думку поділяють також інші дописувачі. Співчувають тварині й цікавляться її подальшою долею.

viche.ck.ua

На жаль, їжака відпустили у широкий світ.

− З ним гралися сусідські діти, − каже Письменна, − Коли відпустили, бігав жваво, траву їв, навіть клубочком згортався. Побіг туди, звідки прибіг, мабуть.

Дехто ж вважає, що біда їжака криється в генетичних аномаліях або сучасній екології. “З нашою екологією скоро і не таке будемо бачити”, − зауважує Юлія Берест.

viche.ck.ua

Ознайомившись зі світлинами тваринки, учителька біології Лариса Бойченко з Катеринополя все ж підтримала перший погляд:

− Якби це були генетичні мутації, він би не дожив до зрілого віку. Схиляюся до думки, що причиною втрати голочок є поганий імунітет та харчування. Ймовірно, тварині не вистачає цинку. В таких випадках його слід було б годувати котячою їжею із залізовмісними добавками. Мушу зауважити, що їжак без голочок не виживе. Його на кожному кроці підстерігатиме небезпека. Тварину потрібно показати лікареві, підлікувати і передати під чиюсь опіку. Згодна, навіть, забрати його собі.