Черкаси лишаються без маршруток: влада і перевізники не домовилися

15 Листопада 2018 18:57

Сьогодні зібрався виконавчий комітет Черкаської міської ради, щоб укласти з перевізниками тимчасові договори, аби відновити пасажирські перевезення в місті Черкаси.

За умовами цих договорів, вони будуть укладені терміном на 3 місяці, ціна на проїзд складатиме 5 грн, мають перевозитися пільгові категорії населення, а також діти шкільного віку в першій половині дня мають їздити за 3 грн, а з 12.00 до 19.00 безкоштовно.

Члени виконкому вкотре наголосили, що хочуть отримати якісні перевезення, чіткий графік руху. З цією метою виконкомом було проголосоване рішення про обстеження пасажиропотоку.

У свою чергу, адвокат перевізників Валерій Макєєв відзначив, що перевізники готові завтра зранку виїхати на свої маршрути.

“4 дні ми шукали шляхи, як подолати цей колапс, — сказав Макєєв. — В пошуках такого рішення ми запропонували один із форматів. В першу чергу наголосили, що близько року перевізники працювали без договорів. І ми знайшли спільне рішення — тимчасові договори. Вони погодилися їхати із тарифом набагато меншим, ніж порахували перевізники. Бо за їхніми підрахунками тариф має бути 8 гривень. 5 гривень сьогодні не влаштовує перевізників економічно. Вони погодилися, але щоб відразу почалася регуляторна процедура на підвищення до 6 гривень”.

Також пан Макєєв зіронізував, що перевізники будуть безкоштовно перевозити школярів, якщо виконком проголосує за повернення долару до 8 грн, або ж якщо з 12-ої години перевізників та їх родини безкоштовно обслуговуватимуть в “Сільпо”, наприклад.

Після виступу адвоката перевізників заступник міського голови Юрій Ботнарвідзначив, що він це розцінює як ультиматум від перевізників.

“Я не підпишу жодного договору з протоколом розбіжностей, — наголосила у свою чергу і Людмила Бордунос як профільний заступник, зауваживши, що в договорах відзначено 15 пільгових категорій.

Також заступниця наголосила, що підписання цього договору є добровільним. Попередньо вони ознайомили перевізників з його умовами.

“Наше соціальне навантаження — це перевезення 14 категорій громадян. І всі ці 14 категорій — це гроші, які б могли мати наші колективи на удосконалення автопарку, на зарплати. Брати на себе ще більші обов’язки у нашого підприємства можливості немає. Нам тоді потрібно просто розпродати автопарк. Від імені всіх перевізників я кажу, що ми готові відновити від завтра перевезення за 5 гривень, але перевозити всіх підряд — це комунізм”, — сказала перевізниця Олена Куниця.

Зрештою, перевізники покинули зал засідань, так само як і члени виконкому, так і не вирішивши проблему транспортного колапсу в місті. Зрештою, рішення про підняття вартості проїзду не було проголосовано. Очевидно, завтра перевізники не вийдуть на маршрути.

Нагадаємо, із 11 листопада в Черкасах страйкують приватні перевізники, вимагаючи підвищення вартості проїзду.

Джерело: ВиЧерпно