Німецький експерт з урбаністики назвав “плюси” для розвитку Черкас і Канева

11 Грудня 2018 14:44

Німецький експерт з розвитку урбаністики Норберт Нойхауз провів майстер-клас у Каневі для місцевої громади та влади. Він ознайомив присутніх з можливостями, які сьогодні відкриває перед містами сучасна креативна економіка, орієнтована на розвиток людини та з власним досвідом розвитку міста на прикладі німецького Тріра. В цьому місті він 10 років працював на посаді  віце-мера.

Оглянувши Канів поглядом експерта, Норберт Нойхауз вказав переваги нашого міста, від яких можна відштовхуватись на шляху до його розвитку.

“Канів значно менший від Тріра, але вже сьогодні він має свої “плюси”, які можна використовувати і розвивати, – поділився своїми враженнями пан Норберт. – Насамперед – це Шевченко. З його іменем й Тарасовою горою Канів уже відомий. Також у вас гарна природа. Дніпро, гористий рельєф… Тут можливий розвиток як водного спорту, так і дитячого гірськолижного відпочинку. Не варто забувати й про близькість вашого міста до столиці України – Києва. Завдяки цьому Канів легко може стати місцем відпочинку для киян. Звичайно, цього не досягнеш за один день. Це робота на 20-25 років”.

Нойхауз радить не боятися мріяти, але мріяти правильно. За його словами, варто розробити детальний план (візію), яким ви бачите Канів через 20 років.

“Варто поспілкуватися з громадою міста, запитати своїх жителів, особливо молодь, яким вони бачать майбутнє рідного міста. І починайте діяти на шляху до своєї мрії, – говорить фахівець із Німеччини. – Мрії ніколи не здійснюються, якщо просто сидіти і чекати на інвестора. Саме маленькими кроками можна досягнути великих змін.”.

Розвиток міста залежить від людей, які в ньому живуть, –  наголошує Норберт Нойхауз.

“Життя в місті цікаве, коли в ньому живуть цікаві люди, коли багато молоді, багато активних, творчих і креативних особистостей. Тоді головне завдання влади – об’єднати цих людей заради спільного результату. Якщо ви самі почнете діяти, згодом прийдуть й інвестори. Гроші дають туди, де проявляється активність”, – підсумував експерт.

“Черкасам пан Норберт порадив, зокрема, розвивати сімейний туризм, близький до природи (кемпінгові містечка, чи, як їх називають німці, “села для відпочинку”) та спортивний туризм, а ще – наповнювати життям історичні будівлі. Найбільше вразив гостя у Черкасах – “блакитний палац” Городецького”, – розповіла про візит Норберта Нойхауз в Черкаси  координаторка проекту “Київський діалог” в Черкаській області Тетяна Кавальчук.

“Трір – невеличке місто (близько 100 тис. мешканців) з багатою римською історією. Та навіть маючи чудовий історичний бекграунд, місто не застраховане від халеп: в 90-ті роки рівень безробіття тут сягав 12%, а в один з місяців в місті закрилось 10% робочих місць. Шок, на який треба було реагувати, – зазначила Тетяна Кавальчук. – Досвід Тріра – це приклад того, що стійкі зміни: – творяться довго – десятиріччями; – вимагають сміливих нестандартних рішень; – потребують обов’язкових консультацій з громадою і постійного розэяснення того, що відбувається;  – грунтуються на незначних власних коштах громади – більш важливі ідеї і поштовх для інвестицій; – розвиваються разом з потенціалом людей”.