На Черкащині прогнозують використання адмінресурсу на виборах

24 Грудня 2018 12:47

Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалася з представниками місцевих осередків політичних партій на Черкащині, щоб дізнатися їхні настрої та прогнози перед майбутніми президентськими та парламентськими виборами. Більшість з опитаних вважають, що на майбутніх виборах є значні загрози використання адміністративного ресурсу та підкупу виборців.

Серед опитаних, представники регіональних осередків партій БПП «Солідарність», «Громадський рух «Народний контроль», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Об’єднання «Самопоміч», «За життя», Радикальна партія Олега Ляшка, «УКРОП»,  «Народний фронт» та «Основа».

Так, із 11-ти інтерв’юйованих семеро вважають, що на майбутніх виборах може бути дуже високий ризик зловживання адміністративним ресурсом (можливість використання політичними силами, партіями і кандидатами на виборах їх політичного становища або зв’язків з урядовими установами з метою впливу на результати виборів), ще троє, що подібний ризик хоч і є, проте він і незначний.

«На президентських виборах адмінресурс однозначно буде використовуватись. І на мою особисту думку, прийдешні президентські вибори можуть бути найжорсткішими за використанням адмінресурсу в історії України», – сказав представник партії ВО «Свобода» Ярослав Нищик.

Подібну думку висловив і представник ВО «Батьківщина» Юрій Тренкін. Тим часом, на думку представника від партії БПП «Солідарність» Сергія Рубана, з боку виконавчої влади адміністративний ресурс використовуватися не буде. Проте є ризик такого роду зловживань з боку органів місцевого самоврядування, зокрема у місті Черкаси.

Щодо загрози підкупу виборців, 6 із 11 інтерв’юйованих прогнозують дуже високий ризик використання різних форм підкупу. Четверо вважають, що такий ризик є, проте він незначний.

До прикладу, представник від партії БПП «Солідарність» Сергій Рубан каже, що підстав говорити про прямий підкуп на президентських виборах немає. Хоча залишається загроза для непрямого підкупу виборців, яким політичні сили часто користуються, адже за нього важко притягнути до відповідальності.

А на думку представника ВО «Батьківщина» Юрія Тренкіна та представника ВО «Свобода» Ярослава Нищика на майбутніх президентських виборах загроза, навіть, прямого підкупу виборців,  є дуже великою.

«Однозначно підкуп буде, при чому, як прямий, так і непрямий. Технології відпрацьовані на місцевих виборах та на виборах в об’єднаних територіальних громадах», – говорить Ярослав Нищик.

В’ячеслав Скічко, представник ВО «Самопоміч» також вважає, що подібні ризики існують.

«Є побоювання щодо підкупу, позаяк уже доходять чутки про формування підґрунтя для таких дій. Але ж якщо не спіймали людину, то це тільки чутки, які за традицією ширяться напередодні кожних виборів будь-якого рівня. Чогось, з чим би можна було йти писати заяву в поліцію поки немає», – розповідає Скічко.

Також усі з опитаних респондентів підтвердили, що підтримують посилання відповідальності за вчинення виборчих злочинів.

На думку трьох представників партій, існуюча система попередження виборчих злочинів є найменш дієвою для фальсифікації результатів голосування, ще п’ятеро вважають, що система взагалі не ефективна.

Зокрема, на думку, представника ВО «Свобода» Ярослава Нищика система неефективна через некомпетентність, повільність та бюрократію відповідних установ.

«Це той приклад, коли традиційна бюрократія присутня у виборчому  процесі. Замість займатися виборчим процесом кандидат, чи штаб мають займатись тяганиною, упускаючи при цьому, можливо, щось інше», – каже свободівець.

А на думку В’ячеслава Скічка від партії «Самопоміч», система загалом слабко реагує на виклики виборів, навіть, коли є приводи. Особливо ж коли йтиметься про зловживання адмінресурсом, система працюватиме скоріше на прикриття, а не попередження та розслідування виборчих злочинів.

«Від правоохоронних органів хотілось би не тільки професійності, а й незаангажованості, бо ж ми маємо в історії приклади використання правоохоронних органів в інтересах політсил», – говорить Скічко.

А на думку представника партії «Громадянська позиція» Руслана Зорі, «правоохоронна система завжди стоїть на боці діючої влади. «До всього, у нас же нікого не засудили і не позбавили волі за фальсифікації», – додав Руслан Зоря.

Представниця партії «Народний фронт» Ксенія Фурса також говорить про те, що лише незначна кількість справ по виборчим злочинам доходить до реального покарання. Разом із тим, говорить вона, поліція також не завжди достатньо компетентна у питаннях виборчих порушень, їх фіксації та проведення подальших дій.

Серед опитаних, виборчий штабна рівні області та районів працює лише у ВО «Батьківщина». Щодо інших партій, штаби хоч ще і не створені, проте осередки партій на місцях почали проявляти більшу активність на відміну від попередніх місяців.  Усі обласні осередки планують створювати мережу передвиборчих штабів і на рівні районів області.

Два з опитаних осередків розпочали роботу з пошуку та відбору майбутніх кандидатур до складу виборчих комісій на президентських виборах. Більша частина партій планує працювати з тими людьми, з якими вже мала справу.  Лише три осередки підтвердили, що майбутні члени виборчих комісій проходитимуть тестування та оцінювання рівня знань та навичок.