Чому підвищити вартість проїзду у тролейбусах Черкас – це правильно, – думка

17 Січня 2019 12:57

Е – ефективність! На сайті Черкаської міської ради з’явилася дивна петиція: в ній просять підвищити ціну квитка за проїзд в тролейбусах. Що за дурня! скажете ви. Хто це таке вимагає? Народ зубожіє на очах, нам би взагалі безкоштовний проїзд і газ в 4 рази знизить…

Але давайте трохи подумаємо: нещодавно черкаський виконком встановив своїм рішенням “економічно обгрунтований тариф” на електротранспорт у 4 гривні. І безвідносно до того, які були обрахунки (а їх, нажаль, немає в публічному просторі) це вже доконаний факт. А от ціну на квиток – не підняли. Ну це ж непопулярний хід, всі розуміють. Тож пасажири продовжуватимуть платити 3 грн. Що це означає для бюджету? Що майже 23 млн. грн. будуть спрямовані в “Черкасиелектротранс” в якості “компенсації різниці у тарифі”. Що це означає для платників податків? Що вони оплачують зі своєї кишені різницю, не зважаючи на те користуються цим транспортом чи ні. Тобто, увага, якшо я не їжджу тролейбусом, я все одно плачу за нього. І ви теж. І це не беручи до уваги пільговиків, проїзд яких теж оплачується з бюджету, тобто з наших податків, а це ще 45,5 мільйонів.

І ось це прекрасна ілюстрація того, чого ми такі неефективні, як місто і загалом країна.

Бо не хочемо платити справжню ціну, а хочем, шоб дешевше. Бо не вважаємо бюджетні кошти своїми, а вважаємо міфічними “державними” або “міськими”. Бо управлінці займаються популізмом, аби бути популярними, а не ефективними. Ось це і є проблеми, які заважають нам розвиватися. Більші, ніж навіть війна і анексовані території. ІМХО.

Я петицію підписала. Бо ці приховані доплати і фінансові ілюзії вже дістали. Бо банкет завжди за наш рахунок. І ви подумайте про це. Пора розривати зачароване коло.

Вікторія Феофілова, МГО “Молода Черкащина