Сьогодні 11 лютого: цікаво знати

11 Лютого 2019 09:00

Колись 11 лютого наші пращури слухали ліс: якщо він шумів, вони чекали відлиги. Вважається, що з 3 по 11 лютого проходять сім морозних ранків, коли мороз особливо лютує. Погода у цей день часто бувала мінливою, тому про неї говорили: «і теплом приголубить, і морозом віддубасить».

У церкві 11 лютого відзначається пам’ять Святого Лаврентія і Ігнатія Богоносця. Моляться їм для позбавлення від хвороб очей.

День є пісним, але вживати страви з риби дозволяється. У народі цей день вважався дуже несприятливим. Чомусь саме 11 лютого відбувалися різні дрібні неприємності. Люди говорили про підступи відьом, намагалися відлякати їх від свого житла.

Вважається, що в цей день на білий світ виходять відьми. Вони приходять на поля і городи, щоб покрити цвіллю рослини і землю, наврочити і знищити людей. Щоб захиститися від нечистої сили, 11 лютого по всьому периметру будинку встромляли гілочки чортополоху. Робили це з самого ранку з настанням світанку.

На вечерю господині зазвичай випікали пиріг з капустою. Вважалося, що він принесе щастя у цей день.

За церковним календарем 11 лютого вшановують перенесення мощей священномученика Ігнатія Богоносця; святителя Лаврентія, затворника Києво­Печерського, єпископа Туровського; святителів Герасима, Питирима, Іону, єпископів Великопермських­Устьвимських; мучеників Романа, Якова, Філофея, Іперихія, Авіва, Юліана і Паригорія; мучеників Сильвана, єписопа, Луку, диякона, Мокія, читця.

Іменинники 11 лютого:
Лаврентій, Гнат, Роман, Яків, Лука, Мокій, Юліан.

11 лютого святкують:

  • Всесвітній день хворого.
  • Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

Чи знаєте ви, що:

У 1809 р. Роберт Фултон запатентував пароплав. У віці 35 років Роберт Фултон представив Наполеону «Наутілус» – практичну модель гвинтового підводного човна з ручним двигуном. Того ж року, на прохання посла США Роберта Лівінгстона, почав експерименти з паровими двигунами. У 1803 році парове судно конструкції Фултона (довжина – 20 м; ширина – 2,4 м) пройшло випробування на Сені, досягнувши швидкості 3 вузлів проти течії. У 1807 році у США Фултон збудував перший пасажирський пароплав Clermont («Пароплав Північної Річки»), а 11 лютого 1809 р. його запатентував. У 1812–1814 рр. Фултон збудував перший військовий корабель з паровим двигуном.