Як “курячий олігарх “отримав Черкащину перед виборами

20 Лютого 2019 18:23

Завдання призначеного у листопаді 2018 року головою Черкаської ОДА Олександра Вельбівця і його команди – забезпечити максимально вдалий результат Петра Порошенка на президентських виборах. Про цк пише місцеве видання “18000.com.ua” у опублікованому сьогодні матеріалі “Миронівський гамбіт: як на Черкащині змінилася влада та хто за цим стоїть?”.

18000.com.ua

Ще за рік до офіційного старту передвиборчої кампанії, у ЗМІ уже неодноразово публікувалася інформація про те, як у штабі Порошенка розробляють стратегію підготовки для “президентських перегонів”. Серед варіантів такої стратегії – залучення ВІП-агітаторів. У числі таких можуть бути нардепи-мажоритарники, впливові голови райдержадміністрації або ж поважні місцеві бізнесмени. Так сталося, що на Черкащині роль головного союзника для президентських сил випала на останню категорію, а саме на мільярдера Юрія Косюка, пише сайт. І робить висновок, що “якраз із оточенням Юрія Косюка в підсумку і погоджували кандидатуру нового черкаського губернатора. За подібним принципом Порошенко раніше вже призначив голів адміністрації в Хмельницькій області (посаду отримав Вадим Лозовий – соратник відомого бізнесмена Олександра Гереги) та на Волині (призначено Олександра Савченка, якого називають кандидатурою впливового підприємця Степана Івахіва)”.

Головне питання в цій ситуації: що пообіцяв Юрій Косюк за отримання повного контролю над владою?

Більшість піврозмовників видання  сходяться на думці, що це фактичне фінансування президентських виборів на Черкащині.

На сьогодні Олександр Іванович публічно заперечує будь-які зв’язки із Юрієм Косюком. Він мовчить, що його донька (судячи із її “Фейсбуку”) працює в МХП, а журналістам пояснює, що особисто бачився з вказаним бізнесменом лише двічі.

Однозначно відповісти, чому вибір впав саме на Вельбівця як нового очільника області, доволі складно.

– Він (Вельбівець – ред.) дуже хотів стати губернатором. А Косюк завжди був проти Ткаченка. От і зійшлися, – пояснює ТОП-посадовець ОДА часів губернаторства Ткаченка.

Цілком можливо, ключовими при виборі кандидатури виявилися два фактори: закоротка лава запасних команди Порошенка на Черкащині та важкий звук наближення президентських виборів. У безпосередній близькості до дня виборів далеко не кожен політик місцевого розливу ризикне зіграти відкрито і звантажити на свої плечі рейтинги чинного глави держави. Ставки занадто високі, і прямо пропорційні рівню народної підтримки Петра Олексійовича прямо зараз.

“У ідеалі зміна керівника зумовлена необхідністю підвищити якість системи управління. Але очевидно, що Ткаченко (при всіх зауваженнях) сильніше за Вельбівця. Не знати цього в АП не могли. Чому ж змінили? Версія, яка поширювалася перед Указом про призначення Вельбівця (кулуарні домовленості Президента та Юрія Косюка), й сьогодні логічна. Чинному Президенту треба, щоб гроші  Косюка не допомагали конкурентам. Косюку потрібна Черкаська область. Вельбівець залежний від олігарха (в головному офісі МХП працює його донька)”, – пояснює журналіст Віктор Борисов.