Книгу відгуків черкаського музею зробили з… карти 1696 року (фото)

6 Березня 2019 23:53
Науковці Черкаського обласного краєзнавчого музею, розбираючи архіви, знайшли унікальну книгу відгуків, датовану 1 січня 1945 року та виготовлену із старовинної карти 1696 року.

Ті самі старовинні карти, з яких була зроблена книга відгуків (фото надані Черкаським обласним краєзнавчим музеєм)

“Ось так іноді випадково можна натрапити на цікаві документи та навіть артефакти. Розбираючи музейний архів, ми натрапили на книгу вражень відвідувачів 1945 року, аркушами якої слугувала порізана старовинна карта”, – розповіла “Україні молодій”заступник директора Черкаського краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.
За її словами, науковці вирішили терміново дослідити, яка саме карта стала книгою відгуків у роки війни, коли папір був великим дефіцитом. А ще сподівалися знайти у ній щось унікальне, що доповнить історію краєзнавчого музею Шевченкового краю.
Карту таки склали і, як з’ясувалося, їх виявилося дві, але, на жаль, неповні.
“Все ж вдалося трохи їх ідентифікувати. Обидві карти це карти Польського Королівства і Великого Князівства Литовського (Regni Poloniae Magni Ducatus Lithuaniae) з позначенням України. Картографи: Гійом Боплан і Карл Алард. На карті Боплана позначена Україна лише на правому березі Дніпра (позначено Борисфен…), де видно міста Канів, Корсунь, Черкаси, Чигирин”, – розповідає Тетяна Григоренко.
І додає, інша карта – це карта Карла Аларда 1696 року, де теж позначені міста і села нашого краю, їх багато, наприклад крім вищеназваних є Сміла, Кропивна, Іркліїв та інші.
За словами Тетяни Григоренко, на цій карті Україна позначена на двох берегах. Така карта знаходиться у бібліотеці Гарвардського університету, тому її можна було порівняти з “черкаською”.
“Щодо першої, то її дата невідома. Взагалі про справжність карт говорити поки що рано, хоча яким чином робилися копії таких карт майже 75 років тому – невідомо”, – підсумовує Тетяна Григоренко.

Науковці краєзнавчого музею читають книгу відгуків, датовану 1945 роком

Отож у черкаських науковців попереду ще чимало роботи, адже невідомо, як ця карта опинилася у Черкасах.
Тож наразі вони скопіюють із рукотворної книги відгуків усі записи відвідувачів музею 1945 року, а знайдені давні карти стануть цінними експонатами в експозиції.