“Хибні виклики” крадуть з держбюджету 15-20 тисяч гривень, – надзвичайник

20 Березня 2019 12:16

З початку року оперативно-координаційний центр Управління ДСНС отримав 228 повідомлень, які в подальшому виявилися хибними, за минулу добу таких повідомлень було 26.

Треба розуміти, що у відповідності до нормативних документів кожне таке повідомлення, навіть якщо існує підозра стосовно його правдивості, усе одно опрацьовується із виїздом бойових підрозділів за сигналом «тривога».

 

Доба 18-19 березня стала рекордною за кількістю неправдивих дзвінків, загалом до диспетчерів Управління по лінії «101» надійшло 26 повідомлень, які згодом виявилися хибними. Для порівняння, упродовж цієї доби пожежно-рятувальні підрозділи за зверненнями громадян здійснили 44 бойових виїзди, з яких більше половини виявилися хибними!

Як можна відреагувати на таку ситуацію? Обурення, яке, напевне, поділяють усі розумні люди. Адже зрозуміло, що реагуючи на дзвінок таких «любителів жартів» рятувальники можуть не встигнути на тривожне звернення, де від оперативності фахівців ДСНС буде залежати не лише сума збитків, а можливо життя людини.

Психологи, розглядаючи такі випадки говорять про те, що телефонні хулігани не замислюються про наслідки своїх дій. Їхні дії диктуються психічно та емоційно нестабільним станом, де немає місця логіці та правилам. Не розуміючи небезпеки таких викликів, вони тим більш не усвідомлюють і бюджетні збитки. Розрахувати точну суму вартості виїзду бойового підрозділу важко. Такий розрахунок передбачає багато змінних складових, кожна з яких може істотно вплинути на остаточну цифру.

Наприклад важливо знати кількість та технічні особливості залученої техніки, спаленого пального, фах та кількість рятувальників, відстань до місця події… проте, навіть приблизного розрахунку достатньо щоб сказати, що «хибні виклики» крадуть з держбюджету доволі кругленькі суми, в середньому 15-20 тисяч гривень.

Але й суми у 40 тисяч гривень не така вже й дивина.

Повідомляючи неправдиву інформацію, «жартівники» не лише порушують закон і завдають державі збитків. Відправляючи підрозділи на неіснуючі надзвичайні події зловмисники загрожують безпеці інших громадян.

Кожен рятувальний підрозділ Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, знаходиться у постійній готовності і готовий оперативно прийти на допомогу людям, але набирати номер телефону екстреної служби, варто, лише коли дійсно виникла надзвичайна та небезпечна ситуація, які несуть у собі загрозу життю або здоров‘ю людей.

Костянтин Проценко, речник управління ДНСН у Черкаській області