Кухоль зі свастикою – цікавий експонат Черкаського музею (фото)

25 Березня 2019 18:53

facebook.com/oblmyzkray

У фондах Черкаського обласного краєзнавчого музею зберігається унікальний експонат – кухлик черняхівської культури із солярними знаками у вигляді «сонячного колеса», «жучків», свастики та покладеного боком «тризуба».

Ймовірно, маємо справу із очевидною для черняхівців та загадковою для нас послідовністю подій, зображених у характерному для того періоду лаконічно-символічному втіленні, зазначають музейники.

Фондова документація на посудину складена 4 березня 1992 року Ольгою Білецькою та містить цікаві подробиці про обставини виявлення археологічної пам’ятки, з якої походить предмет, ретельний опис та розповідь про драматичний шлях артефакту до державного сховища.

facebook.com/oblmyzkray

Солярні знаки серед археологічних знахідок з Черкащини трапляються дуже рідко, але майже в усі епохи. Трактування їх змісту різними вченими доволі узгоджене: культ Сонця, сакральне сонячне колесо життя; позначки, які виокремлюють посудину, що є тимчасовим пристанищем душі похованого до переходу-переродження, символіка етапів потойбічного життя тощо.

Не забуваємо, що ця посудина теж походить з поховальної пам’ятки – з могильника ймовірно ІV ст. біля с. Стецівка Звенигородського району.

Можливо, така дбайливість у виготовленні та прикрашанні символікою супровідного інвентаря свідчить про любов та повагу спільноти.

А найближчою аналогією є малюнок, виявлений у ході розкопок під керівництвом Михайла Сиволапа підкурганного поховання ямної культури (епоха бронзи, ІІІ тис. до н.е.) біля с. Кліщенці Чорнобаївського району.

facebook.com/oblmyzkray