“Доступні ліки” у Шполі не продають

4 Квітня 2019 19:24

Микола Яцентюк зі Шполи скаржиться, що не може купити в місцевих аптеках медпрепарати за програмою «Доступні ліки».

– Це триває з 1 лютого й кінця-краю не видно, – каже пенсіонер.

Ситуацію підтверджують місцеві фармацевти.

– Ще в січні нам зателефонували із міської ради Шполянської об’єднаної громади й повідомили, що у бюджеті закінчилися гроші на програму «Доступні ліки», – каже завідувачка аптекою № 116 «Фармація» Валентина Забоєва. – Тому жителям Шполи і сіл, які увійшли до об’єднаної громади ліки не відпускаємо вже півтора місяці. Іншим жителям району, які не живуть в об’єднаній громаді, «доступні ліки» справді доступні.

За словами Валентини Степанівни ситуація має змінитися з першого квітня. Тоді аптеки укладатимуть угоди не з місцевими бюджетами, а з Національною службою здоров’я.

У Тальнівській громаді таких обмежень немає.

– Усі кошти, передбачені програмою «Доступні ліки» ми перерахували, – каже міський голова Олексій Юрченко. – Фінансуємо програму у співвідношенні 50% на 50% із районною радою.

У Кам’янській громаді теж фінансують цю програму.

– Але не все так просто, – каже міський голова Володимир Тірон. – Гроші на таку програму виділяють із обласного бюджету. Це спеціальна субвенція на освіту й медицину. Цього року Черкаська обласна рада виділила 8 мільйонів на Кам’янський район. Із них лише один мільйон – на нашу громаду. А в нас – 50% жителів району. Із цієї суми я мушу дати ще й на освіту. Зрозуміло, що в нас ці гроші закінчаться раніше аніж у району. Бо в Кам’янському районі залишилося три села, які не входять до жодної громади. Тому така ситуація могла виникнути і в нас. А все тому, що обласний бюджет виділяє кошти не за числом жителів, як мало би бути, а на власний розсуд. Хто сподобався більше – тому більше. Хто менше – отримає менше.

Програма «Доступні ліки» була запроваджена в Україні в 2017 році. Хворі можуть придбати повністю або частково за державний кошт ліки від серцево-судинних захворювань, астми й діабету.