Критичне мислення, економіка та політичне право – найважливіші компетенції сучасної людини?

9 Квітня 2019 18:24

Спостерігаючи за виборами все більше розумію, що в сучасному світі наважливішими компетенціями є критичне мислення, економіка та політичне право.

Якби всі ми мали навички критичного мислення та інформаційної гігієни, зберегли б собі купу нервів і друзів. Бо сприймаючи і поширюючи фейки та маніпуляції (де підмінені причинно-наслідкові звязки зато купа емоцій), виснажуємося в боротьбі з вітряками.

Якби ми мали хоча б базові уявлення про економіку, то розуміли б, що зменшувати податки і збільшувати соцвиплати одночасно неможливо. І що розкуркуливши олігарха ми не почнемо отримувати високі зарплати і пенсії. І що неможливо встановити той курс долара, який хочеться.

Якби ми добре знали право і державний устрій, то розуміли, що жоден Президент не може забезпечити все те, що написано в його програмі. Але суворо питали б його за всі ті пункти, за які він дійсно відповідає, та знали б хто відповідає за інші. Ми би знали свої права та обов`язки, вміли би захищати їх, але не жили б у полоні іллюзій стосовно Мессії.

Скільки разів вам доводилося згадувати дату битви під Жовтими Водами? вираховувати корінь квадратний? називати столицю Гватемали чи площу заболочених земель України? А виборцями ми є кожні два роки (як мінімум). Та продовжуємо натаскувати наших дітей на знання фактів та функцій калькулятора.

Вікторія Феофілова, голова МГО “Молода Черкащина”