Спалах кору у Нью-Йорку спричинив вірус із… Черкащини

11 Квітня 2019 20:02

У деяких районах Нью-Йорка оголосили надзвичайний стан у галузі охорони здоров’я через різкий спалах кору, який, як підозрюють, потрапив до США з України. З початку цього року в США зафіксували 465 випадків зараження небезпечною інфекцією, майже 170 з них – у штаті Нью-Йорк, округ Рокленд, де живе значна кількість ультраортодоксальних євреїв. Це рекордні показники за останні 28 років, йдеться в репортажі Радіо Свобода.

Хасиди святкують юдейський Новий рік в Умані, 9 вересня 2018 року. Фото Радіо Свобода

До Нью-Йорка кір прийшов з України, пише The New York Times.

Щороку десятки тисяч хасидів їдуть в Умань на Черкащині святкувати юдейський новий рік. Торік дата припала на початок вересня, і через кілька тижнів по тому спалах кору стався в Ізраїлі, а у жовтні хворобу зафіксували у Нью-Йорку.

Видання пише, що додому вірус привезли саме паломники-хасиди з України.

За даними ЮНІСЕФ, за підсумками минулого року Україна стала світовим лідером у кількості хворих на кір. На думку ЮНІСЕФ, це свідчить про зведення нанівець прогресу в подоланні цього захворювання, якому легко запобігти, але яке може бути смертельно небезпечним.

Специфічного лікування від кору не існує, тому саме вакцинація є єдиним способом захистити дітей.

ЮНІСЕФ нагадує, що кір – більш заразне захворювання, ніж ебола, туберкульоз або грип. Вірус може жити в приміщенні протягом двох годин після того, як інфікована людина залишила його. Він розповсюджується повітряно-крапельним шляхом через дихальні шляхи.