На Канівщини розширили площу заказника

15 Квітня 2019 20:51

uk.wikipedia.org

Площу ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Тарасів обрій», що на території Канівщини, розширили на 311 га. Це засвідчує Указ Президента України, датований квітнем цього року, «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду України».

Загалом Глава держави попередньо підписав 11 указів про розширення чи створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення суцільною площею майже 80 тис. га. Із цієї нагоди сьогодні в столиці відбулася зустріч Міністра Мінприроди Остапа Семерака з представниками природоохоронної спільноти. Черкащину представляла начальниця Управління екології та природних ресурсів ОДА Олена Звягінцева. Окрім керівників структурних підрозділів обласних державних адміністрацій у сфері охорони навколишнього природного середовища, сюди запросили й науковців, які брали участь у підготовці матеріалів створення та розширення об’єктів природно-заповідного фонду. Під час зустрічі учасники обговорили питання політики розвитку природно-заповідної справи в Україні. Йшлося, між тим, і про механізми створення об’єктів природно-заповідного фонду на території інших регіонів, зокрема на Рівненщині, Львівщині, Херсонщині.

Як розповів Міністр Остап Семерак, робота над проектами указів тривала більше двох років:

– Це вкрай необхідний крок. На нього чекала велика кількість людей як в Україні, так і за її межами. Адже розширення територій ПЗФ передбачено в Угоді про асоціацію з ЄС та рядом  інших  зобов’язань України, які регулюють міжнародну екологічну політику. Якщо українці прагнуть жити за європейськими стандартами, то це апріорі означає і турботу про заповідні території, – пояснив Остап Семерак.

Зауважимо, ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Тарасів обрій» створили постановою Ради Міністрів УРСР від 1990 року на площі 405 га.  Нині ж його територію збільшили:

«З метою збереження та відтворення цінних природних комплексів, різноманітності ландшафтів, генофонду рослинного і тваринного світу, збереження у природному стані окремих унікальних природних утворень, відповідно до статей 53 і 54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» – йдеться в Указі, – змінено межі ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Тарасів обрій» шляхом включення до його території 311 гектарів земель державної власності, у тому числі 209 гектарів, які перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Золотоніське лісове господарство», та 102 гектарів земель запасу природоохоронного призначення, які розташовані за межами села Келеберда на території Канівського району Черкаської області. На сьогодні площа Заказника становить 716 га».