Проект “Бранці Кремля” презентували в Черкасах (відео)

25 Квітня 2019 20:32

Студентам та викладачам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького презентували проект «Бранці Кремля». У його межах відбулася зустріч із першим заступником Міністра інформаційної політики України Еміне Джапаровою та Героєм України, радником Міністра інформаційної політики Володимиром Жемчуговим.

cdu.edu.ua

Вони обоє — безпосередні учасники подій, що відбувалися в Криму та на Луганщині, обоє змушені залишити свою землю, яка опинилася під російською окупацією. Еміне Джапарова працювала на кримському каналі АТР і на власні очі бачила, як розгорталися події в Криму, які завершилися анексією півострова у 2014 році. Володимир Жемчугов був організатором руху опору з перших днів російської агресії. Під час виконання диверсійного завдання отримав поранення, потрапив у полон, де перебував рік. Коли його визволили, він був майже сліпий та втратив кисті рук.

Нині він бере участь у державних та волонтерських проектах, проводить військово-патріотичні бесіди серед молоді та військовослужбовців.

Учасникам зустрічі показали коротку версію документального фільму «Бранці Кремля», виготовленого на замовлення Міністерства інформаційної політики.

У фільмі, знятому UA/TV, йдеться про те, що РФ формує банк заручників – громадян України, щоб вирішувати за допомогою шантажу свої зовнішньополітичні питання. Спецслужби та бойовики силою захоплюють людей, за вигаданими обвинуваченнями російські так звані судді ухвалюють вироки громадянам України в окупованому Криму та РФ. Людей судять за те, що вони виходили на мирні мітинги, захищали безпеку України, працювали журналістами, виявляли непокору російській владі.

Як зазначається у відео, загалом 184 роки колонії суворого режиму вже отримали українські політв’язні в Криму, ще 375 років колонії окупаційна влада Криму вимагає для тих ув’язнених, які досі чекають вироків. Кількість в’язнів усе збільшується, нині їх ряди поповнили ще й полонені українські моряки.

— «Бранці Кремля» — це така гібридна назва, уся наша сьогоднішня ситуація ніби гібридна. У нас зараз не війна з Росією, у нас гібридна агресія. У нас є військовополонені, які знаходяться у в’язницях Луганська, Донецька і Росії, але вони вважаються гібридними заручниками. І я себе називаю гібридним волонтером, — зазначив Володимир Жемчугов.

І показ фільму, і спогади учасників трагічних подій української історії справили сильне враження на аудиторію.

Питання інформаційного спротиву російській агресії цікавило і студентів університету. Відповідаючи на нього, перший заступник Міністра інформаційної політики Еміне Джапарова поінформувала про зроблене: про фільми та книги, про просвітницькі кампанії, про створення багатомовного каналу іномовлення та про багато іншого.

— Жодна окупація, військовий конфлікт, які відбувалися в світі упродовж останніх років, не викликали такої консолідації Європи, як збройний конфлікт в Україні. Нас підтримує міжнародна спільнота, незважаючи на те, що Росія — член Радбезу ООН, ядерна держава з правом вето. І це — результат кропіткої багаторічної роботи з адвокації України, — переконана Еміне Айярівна.

 

Документальну стрічку «Бранці Кремля» показали сьогодні в ЧНУ ім. Б. Хмельницького

Документальну стрічку «Бранці Кремля» показали сьогодні студентам та викладачам Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, громадським діячам і журналістам. Створили фільм до четвертої річниці російськї окупації Криму. Героями стрічки стали звільнені політичні в’язні. Презентували фільм перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова та радник міністра інформаційної політики Володимир Жемчугов. Останній – рік перебував у полоні бойовиків на окупованих територіях Луганщини.

Posted by UA: Черкаси on Thursday, 25 April 2019

Джерело: ЧНУ