Срібний Георгіївський хрест героя з Черкащини – цікавий експонат краєзнавчого музею (фото, відео)

7 Травня 2019 18:02

До Черкаського обласного краєзнавчого музею передали експонат часів Першої Світової війни. Краєзнавець Андрій Кравець передав срібний Георгіївський хрест 4 ступеня. Нагорода належала уродженцю села Вергуни Степану Книшу.

facebook.com/akravec1

Знайшли хрест під час польових робіт на межі Черкаської та Кіровоградської областей. Хреста долучать до постійної музейної експозиції, яка розповідає про історію повстанського руху в часи Першої Світової війни.

До Черкаського краєзнавчого музею передали експонат часів Першої Світової війни

До Черкаського обласного краєзнавчого музею передали експонат часів Першої Світової війни. Краєзнавець Андрій Кравець передав срібний Георгіївський хрест 4 ступеня. Нагорода належала уродженцю села Вергуни Степану Книшу. Знайшли хрест під час польових робіт на межі Черкаської та Кіровоградської областей. Хреста долучать до постійної музейної експозиції, яка розповідає про історію повстанського руху в часи Першої Світової війни.

Posted by UA: Черкаси on Tuesday, 7 May 2019

Історію Степана Книша і його нагород дослідник розповів у своєму фейсбуку:

“Цим хрестом №301197 був нагороджений українець (вірогідно, з Вергунів під Черкасами) Книш Степан Дементійович – і отримав він його саме в День Святого Георгія Переможця – 6 травня 1915 року. Молодший унтер-офіцер Книш протягом того ж 1915 року за відзнаку в боях проти німців отримав ще два “Георгії”. Очевидно, за стару “антирадянщину” (участь у Холодноярському повстанні) у квітні 1938-го року розстріляний єлисаветградськими чекістами.

facebook.com/akravec1

Напередодні 9 травня, коли на “маршах полків” нам вчергове спробують підсунути запорєбрікову стрічку, яка не має жодного права називатися “Георгіїівською”, бо навіть в СРСР називалася “гвардійською”, справжній орден часів Першої світової має служити нагадуванням дійсної, а не “ерзац”-історії.

До речі, колишній командир Книша по 148-у Каспійському піхотному полку, етнічний росіянин полковник Владімір Колюбякін, в часі Другої світової війни став служити Адольфу Гітлеру і як офіцер “Русского охранного корпуса”, разом есесівцями брав участь у каральних операціях проти партизанів Югославії. Отака от різниця в долі: він помер на землі окупованої гітлерівцями Югославії, тоді як українець Книш, кавалер трьох хрестів Святого Георгія Переможця, загинув на своїй землі, окупованій Москвою…”