У Черкаському музеї відкрито “переосмислену” виставку до Дня пам’яті і примирення

8 Травня 2019 15:00
6 травня Черкаський художній музей презентував виставку до Дня пам’яті та примирення з фондової колекції музею.
Нагалаємо, 8 – 9 травня Україна вшановує: День пам’яті та примирення, встановлений указом Президента України від 24 березня 2015 р. та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Свою місію музейники бачать у тому, аби нагадати про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни. Акцентувати увагу на воєнних злочинах, депортаціях та злочинах проти людяності, скоєних у ці роки.
Із року в рік Черкаський художній музей до Дня перемоги експонував картини цього жанру. Та з часом, переосмисливши усі трагічні сторінки Другої світової війни, людство усвідомило, що відзначати цей День потрібно в дусі “не святкування, а вшанування”, з акцентом на осмислення наслідків війни та примирення народів заради мирного майбутнього.

Відтак цьогоріч художній музей, спираючись на західноєвропейські традиції, представляє новий концепт виставки до Дня пам’яті та примирення.

В її основі локальне розуміння життя людей на рівні Рідного міста та тих матеріальних й духовних цінностей, які існують у його сакральному просторі.

Для кожного черкасця День Перемоги неодмінно асоціюється із Пагорбом Слави. Саме тому центральним експонатом виставки є робота Заслуженого діяча мистецтв України Віктора Івановича Клименка “День Перемоги” (1969 р.) (на фото).

Виставка діє до 14 травня.