У Ватутіному закривають 5 відділень лікарні (відео)

15 Травня 2019 14:07

Місцеві мешканці виступають проти закриття відділень лікарні у Ватутіному, що на Черкащині, а депутати підтримали таке рішення. Якщо це станеться, людям доведеться їздити лікуватися до райцентру. Тому вони вийшли на протест до будівлі міськради.

Олег Петренюк – пацієнт хірургії. Новиною про розформування лікарні обурений, бо доведеться їздити до району. Ані грошей, ані часу на це чоловік не має: “Як же ж люди будуть без допомоги докторів, без лікування? Ні. Не в кожного кошти є їздити хтозна-куди, по інших містах. Треба щоб тут було, я вважаю”.

В хірургічному відділенні нині зайняті 15 із 20 ліжок. Від початку року тут зробили 130 операцій. На прийом – черги. Попри це, відділення під загрозою закриття.

“У нас є прекрасна операційна, у нас є відділення, у нас є ліжка незайняті. А якщо це все зачепити і знести з лиця землі, то його більше ніхто тут не відновить ніколи”, – обурюється завідувач відділення лікарні Василь Ковганюк.

Закрити можуть п’ять відділень лікарні: хірургію, гінекологію, дитяче та реанімаційне, а також операційний блок.

Таке рішення на сесії ухвалили депутати міськради. Тож хворим доведеться їздити до сусідньої Звенигородки, що за 15 км.

“Це ж гострі стани, які треба оперувати. Не будемо ж ми за 12 км по поганих дорогах возити і це все оперувати. А скільки травматологічних операцій! Закрити на 17 тис. населення відділення – це неприпустимо”, – вважає лікар-уролог Леонід Шаповал.

Відстоювати лікарню містяни прийшли до сесійної зали міськради. Головний лікар Іван Павленко пояснює громаді: скорочення не уникнути. Згідно з медреформою, відділення перенесуть до центральної госпітальної лікарні округу, до Звенигородки.

Крім того, Ватутінська лікарня не може утримувати такий штат медиків: “Тією субвенцією, яку виділила держава для міста, в нас не перекрито більше 4 млн грн на заробітну плату. Я вже не говорю про інші статті”.

Гроші на лікарню люди пропонують виділити з обласного бюджету та вимагають провести громадські слухання: “Давайте нормально проведемо громадські слухання, а тільки тоді будемо виносити на розгляд ради”.

Мітингарі таки переконали більшість депутатів скасувати своє рішення. Нині у міському бюджеті треба знайти гроші на зарплати медикам. З 500 тис. грн на травневий аванс лікарям нині є лише 100 тис. грн.

Рішення цієї сесії нічого не змінить – попереджає міський голова. З часом відділення лікарні все одно розформують. Лікарів не звільнятимуть, але під скорочення потраплять медсестри та санітарки. Із 240 посад залишать 160.

Джерело: 5 канал