Сьогодні 20 травня: цікаво знати

20 Травня 2019 08:00

За церковним календарем, 20 травня згадують появу на небі Хреста Господнього в Єрусалимі; також вшановують мученика Акакія, сотника; преподобного Нила Сорського; преподобних Іоанна Зедазнійського та його учнів; Любецьку та Жировицьку ікони Божої Матері; Челнську ікону Божої Матері.

Погоду в цей день визначає місяць: якщо він ріжками донизу – на тепло, а якщо червоний – на дощ. Якщо під час заходу сонячний диск був більше звичного і більш червоним, наступного дня можна очікувати вітряної погоди без дощу.

Іменинниками 20 травня є:
Антонида, Давид, Йосип, Тадей, Стефан, Сидір.

20 травня відзначають:

  • День банківських працівників України.
  • Всесвітній день метрології.
  • День пам’яті жертв політичних репресій.
  • День пам’яті померлих від СНІДу.
  • Всесвітній день травматолога.

Чи знаєте ви, що:
Між сильними коливаннями клімату і великими суспільними змінами, наприклад, великим переселенням народів, періодом розквіту Середньовіччя, чумою або війнами існує зв’язок.

Так, наприклад, за часів Стародавнього Риму клімат був переважно вологим, теплим і порівняно стабільним. Однак, під час першої кризи Західної Римської імперії з 250 року н.е. клімат став мінливіший і холодніший. Ця фаза сильних кліматичних коливань тривала понад 300 років і за часом збіглася з великим переселенням народів.

І навпаки, цілком імовірно, що зростання температури повітря та опадів з 7-го століття сприяло культурному піднесенню Середньовіччя. Безумовно, клімат вплинув на поширення чуми після 1347, а холоди, що настали під час Тридцятирічної війни на початку 16 століття, призвели до поширення і посилення голоду.

Сьогодні неможливий вихід з кліматичних проблем шляхом переміщення на інші, більш вигідні у цьому плані території. Тож головним засобом захисту від кліматичних трагедій є свідома кліматична поведінка на міжнародному та особистому рівні.