Черкаси: чи можуть псевдомінування закінчитися вибухами?

29 Травня 2019 19:21

Протягом одного тижня  поліція в Черкасах через день отримувала повідомлення про замінування декількох десятків громадських закладів та установ. Хоч жодне з повідомлень, на щастя, не підтвердилося, острах та думка про те, що терористичні акти можуть відбуватися в нашому провінційному місті, вкарбувалися в голови багатьох городян. Востаннє лист з інформацією про замінування обласна Нацполіція отримала 24 травня. Йшлося про вибухівку у трьох десятках об’єктів: торговельних центрах, медзакладах та житлових будинках.

Небезпека — поруч

І це не страхи параноїка, а реалії нашого сьогодення.

— Особисто у мене враження, що народ просто привчають. А коли населення звикне — почнуть підривати… — ділилася 24 травня своїми враженнями у соціальній мережі «Фейсбук» черкащанка Катерина Буш. — Сьогодні люди з «Любави» вже не виходили, а продовжували працювати, не розцінюючи загрозу як реальну.

Подібне ставлення до попередження про замінування описують городяни, які у цей час буди в «Будинку торгівлі»: городяни не поспішали залишати заклад, дрібні торговельні відділи позакривалися, а великі продовжували роботу.

— Після нещодавніх повідомлень про замінування міста, я весь час думаю, куди я йду і чи варто туди йти взагалі. Якщо є можливість — уникаю масових заходів, намагаюся скуповуватись на базарі у будень, і ходити не до супермаркетів та торговельних центрів, а у звичайні продуктові магазини. Якщо є необхідність піти до торговельно-розважального центру, іду туди не в час пік. Особливо пильна та уважна, коли йдемо гуляти з дітьми. Навіть на фестиваль вареників не пішли, побоялись. Страшно, коли наступного разу повідомлення про замінування буде правдивим, — ділиться своїми переживаннями 40-річна черкащанка Галина Петрик.

Її страхи не безпідставні. Хвиля замінувань сколихнула не лише наше місто, а й багато інших обласних центрів України. Допоки жартівників не знайшли, навряд чи можна бути спокійним.

18000.com.ua

Розуміє занепокоєння черкащанки й генерал міліції, колишній начальник УМВС у Черкаській області та керівник УСБУ регіону Микола Каплій.

— У місті відбувся ряд повідомлень про замінування, людей евакуювали з торговельно-розважальних центрів, лікарень, а злочинців досі не знайшли. Ніхто не знає, чи наступне повідомлення буде хибним, чи таки правдивим. Зрозуміло, що люди почуваються в небезпеці, бо винні не покарані. І допоки їх не знайдуть, кожна свідома людина думатиме, що будь-що й будь-де можуть замінувати. У правоохоронних органах є спеціальні служби, які мають можливість виявляти таких злочинців. Допоки цих жартівників не почнуть ловити та притягувати до відповідальності, впевнений — городяни не почуватимуться спокійно, — аналізує Микола Каплій.

На думку генерала, в цій ситуації винна поліція, яка досі не викрила зловмисників. І проблема не лише в Черкаському управлінні, а взагалі у реформі, яка так і не дала бажаних результатів. Сам Микола Васильович зізнається: свого 12-річного сина вчить, як поводитися у надзвичайній ситуації й завжди просить, якщо немає нагальної потреби йти у місця де багато людей, то краще туди не йти.

Попереджений — убезпечений!

У мерії пояснюють: не бачать причин для скасування або перенесення масових заходів, запланованих у місті в найближчі тижні. Тут переконані, якщо вживатимуть подібні обмеження, це спровокує напругу та паніку серед населення.

— Допоки не буде повідомлення від СБУ та Нацполіції про необхідність обмежити чи перенести проведення масових заходів у місті, ми цього робити не будемо, — коментує заступник міського голови Людмила Бордунос. — Сьогодні напередодні проведення заходів, гулянь, шкільних лінійок, випускних ми попереджаємо про це правоохоронців. Вони на власний розсуд вирішують, чи доцільно залучати техпрацівників і обладнання для перевірки території та приміщень, де буде проводитися захід. Працівники мерії, комунальних підприємств навчальних закладів самі здійснюють візуальний огляд території перед проведенням заходу. Просимо й городян бути пильними. Всі попередженні, що при виявленні будь-яких незрозумілих предметів, сумок, пакетів необхідно негайно звертатися до правоохоронців. Окрім того, ми просимо Нацполіцію та ДСНС-ників посилити свою присутність на таких заходах.

В Нацполіції закликають городян не нагнітати ситуацію, і продовжувати жити звичними справами.

— Так, ми отримали ряд повідомлень про велику кількість замінованих будівель. Провели перевірки, і, на щастя, жодне з повідомлень не було підтверджене. Ніде з того великого переліку об’єктів наші працівники не виявили вибухонебезпечних предметів. Тому жодної загрози життю й здоров’ю черкащан наразі немає, — коментує керівник прес-служби Нацполіції в Черкаській області Дмитро Грищенко. — Ми наполегливо просимо жителів міста в разі виникнення подібних ситуацій слухати вказівки й рекомендації поліції та оперативно і невідкладно їх виконувати.

В Управлінні СБУ в Черкаській області городян закликають до спокою, однак радять не втрачати пильність та дотримуватися заходів безпеки, особливо в місцях масового скупчення людей. Тут радять звертати особливу увагу на осіб, поведінка яких викликає здивування чи насторогу. Якщо хтось проявляє підвищений інтерес до громадського транспорту, місць масового перебування людей, підприємств, будівель органів влади та управлінь. Звертайте увагу на залишені без нагляду речі та підозрілі предмети або транспортні засоби.

— Численні повідомлення про псевдомінування дестабілізують суспільно-політичну обстановку в країні, провокують виникнення штучного соціального напруження, невдоволення діяльністю правоохоронців та державної влади, породжують загальну паніку, — аналізуєкерівник прес-служби Управління СБУ в Черкаській області Катерина Дрога. — Подібними повідомленнями «мінери» відволікають правоохоронців на перевірку хибної інформації, спричиняють перебої у роботі транспорту, завдають фінансових збитків державним та комерційним установам, які вимушені призупиняти свою роботу.

Будьте пильні

Якщо ви виявили зброю, вибухові пристрої, знаєте про факти прибуття та перебування в області підозрілих осіб, або про наміри здійснення кимось сепаратистської та терористичної діяльності — одразу звертайтеся за телефонами «гарячої лінії» Служби безпеки України 0800 501 481 та до Управління СБУ в Черкаській області за номером: (0472) 37 92 44 чи на електронну поштову скриньку: usbu_chk@ssu.gov.ua

Покарання

Людина за неправдиве повідомлення про мінування карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторний дзвінок зловмисника може бути засуджено терміном від чотирьох до восьми років. «Мінерам» також доведеться компенсувати збитки державних та комерційних установ.

При загрозі вибуху:

— не чіпайте вибухонебезпечний предмет (гранату, снаряд, бомбу тощо);

— не заливайте підозрілий предмет рідинами, не засипайте ґрунтом, не намагайтеся чим-небудь закрити;

— не користуйтеся радіоапаратурою та мобільним телефоном поблизу цього предмета;

— негайно повідомте в міліцію;

— не дозволяйте стороннім людям торкатися небезпечного предмета або намагатися знешкодити його;

— відійдіть якнайдалі від небезпечної знахідки, а в разі вибуху чи стрільбі падайте на землю і закривайте голову руками.