У Дніпрі вода забруднена органічними сполуками й важкими металами

12 Липня 2019 13:48

У пробах води, відібраних в акваторії Дніпра у м. Черкаси впродовж 2 кварталу цього року фіксувалося перевищення понад у 1,5 рази (в межах від 23,0 до 35 мг О2/дм3) показників насиченості води органічними сполуками.

Про це повідомляють в обласному гідрометеоцентрі, посилаючись на дослідження лабораторії гідрометеослужби.

фото Віталія Пітвала

У природних водах органічні сполуки формуються під впливом багатьох факторів: це результат природних біохімічних процесів, а також надходження до води значної кількості промислових та господарсько-побутових стічних вод. Загальне уявлення про насиченість води органічними сполуками оцінюється за комплексним показником біхроматної окислюваності води.

Якщо цей показник перевищує 15 мг О2/дм3, то така вода вважається брудною і її потрапляння її до організму людини (під час купання у річці) принесе шкоду.
Як відомо, забруднена органічними речовинами вода може негативно вплинути на печінку, нирки, нервову та імунну системи.

Також поверхнева вода в акваторії м. Черкаси продовжує бути забруднена важкими металами, феналами та сполуками азоту вище допустимих норм рибогосподарського призначення.
У порівнянні з І кварталом 2019 року у фоновому створі концентрації марганцю зросли у 4 рази і перевищили критерій високого забруднення води – 10 гранично допустимих норм.

Середні концентрації хрому шестивалентного знаходяться на рівні 4 ГДК , фенолів – 3 ГДК, азоту нітритного – 1,1 ГДК, заліза загального – 2 ГДК, міді – 4 ГДК, цинку – 1,7 ГДК.