Черкаські синоптики розповіли, чи вплинуть погодні контрасти на врожай?

15 Липня 2019 10:16

Останнім часом від черкащан чути багато нарікань на погоду: не по сезону тепло в травні, пекельно – в червні та по-осінньому холодно в липні. А головне – нема ефективних дощів.


Утім, в обласному гідрометеоцентрі зауважують – така погода хоч і є ризикованою для сільського господарства, проте дозволяє отримати врожай не нижче середнього. Саме завдяки значним температурним контрастам виникають рясні роси, які навіть при практично відсутності вологи в грунті, дозволяють рослинам виживати.

Аграрії підбивають підсумки врожаю ранніх хлібів – врожайність висока. Не пощастило окремим господарствам західної частини області, де локальні дощі знищили посіви та східної, де спостерігається підвищена щуплість зерна.

Відсутність дощів дозволяє швидко збирати врожай, проте дефіцит опадів на сьогодні значний і майбутні дощі вже не в змозі поліпшити ситуацію з кукурудзою та картоплею, врожай яких практично сформований.

Чого чекати від погоди цього тижня?

За прогнозом, до середини нинішнього тижня зберігатиметься нестабільна погода на фоні помірного тепла. На зміну окремим невеликим, синоптики очікують помірні дощі, пов’язані із виходом південного циклону, орієнтовно липня. Вони супроводжуватимуться грозами, в окремих районах можливі шквали та випадіння граду.

У другій половині тижня західний антициклон витіснить дощі з нашої території, температура повітря поступово підвищиться вночі від 8-13º до 13-18º, а вдень від 20-25º до 26-31º.