Синоптики розповіли про наслідки дефіциту дощів і яку погоду слід чекати до кінця липня

19 Липня 2019 16:33

Сподівання на дощі на цьому тижні, які б іще могли поліпшити формування врожаю пізніх та технічних, виявились марними не тільки на Черкащині, а й на всій території України. Кількість опадів на більшості площ території держави була незначною і лише подекуди становила 15 мм та більше.

Як повідомляють в Черкаському обласному гідрометеоцентрі, дефіцит опадів зберігається по всій області і з початку літа на окремих площах східної частини становить 70 %. Найменше опадів випало в Черкасах, де їх кількість навіть на рівні найменших значень в зоні Лісостепу. Проте, завдяки літній прохолоді, стан зволоження грунту не змінився – грунтова засуха зберігається на третині площ території області.

Як це позначилося на рослинах?
🔰За такої погоди умови вегетації сільгоспкультур залишались малосприятливими, як через понижений температурний режим, так і дефіцит вологи в грунті. Сільгоспкультурам продовжували шкодити й грибкові культури та шкідники, умови для розвитку яких
за такої нестабільної погоди були надзвичайно сприятливими.
🔰Понижений температурний режим та незвично холодні як для середини літа ночі, були несприятливими для розвитку кукурудзи, проса та сонящника, вимоги до тепла в яких в період цвітіння та плодоношення найвищі і біологічних мінімум температури становить 12-15°, а городніх (квасолі, овочевих та баштанних) навіть 15-18°, проти теперішніх 8-13°. Як наслідок, цвітіння та запилення проходять слабко.

Яку погоду прогнозують синоптики в наступні дні?
🔖До кінця липня погода залишиться мінливою. Так, до 22 липня Черкащина знаходитиметься під переважаючим впливом західного антициклону, тому без суттєвих опадів та помірно-тепло. Вночі температура +12+17º, вдень +23+28º.
🔖22-26 липня черговий циклон з північного заходу зумовить періодичні дощі та зниження температури вночі до +8+13º, вдень до +18+23º.
В останні дні липня знову потеплішає.

Тож для збирання врожаю та зменшення його втрат небхідно ефективно використовувати погожі дня літа, а дачникам слід подбати про захист культур від шкідників і хвороб.