Петицію Томенка про скасування держфінансування партій підтримало 25 тисяч українців

13 Серпня 2019 15:57

Петицію про скасування державного фінансування політичних партій, ініційована Громадським рухом “Рідна країна” , за 22 дні набрала на сайті Президента України понад 25 тисяч необхідних для розгляду голосів. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко.

Микола Томенко пояснив нашу позицію щодо потреби відміни чи призупинення державного фінансування політичних партій. Нагадаємо, що  з 2019 року гроші отримають не лише політичні сили, які потрапили до парламенту, а й ті, що набрали на виборах 2%. В цілому, за підрахунками експертів, на утримання партій за 5 років з бюджету витратять близько 5 мільярдів 900 мільйонів гривень.

Політик підкреслив, що підтримує європейський підхід щодо бюджетного фінансування партій, які не повинні залежати від олігархів, але є проти української практики фінансування із бюджету політичної реклами партійних лідерів на олігархічних каналах.

Політик сказав, зокрема, таке:

“Я проти виділення із бюджету більш як 5 мільярдів гривень за 5 років партіям у воюючій країні, бо в бюджеті 2019 року влада спромоглася виділити 826 мільйонів гривень на житло для військослужбовців і 1 215 мільйонів на лікування, реабілітацію та профілактику для всіх учасників бойових дій.
Я проти виділення із бюджету більш як 5 мільярдів гривень за 5 років партіям у бідній країні, де тотально недофінансовуються соціальні програми, охорона здоров‘я, освіта, культура і спорт.
Я проти виділення із бюджету більш як 5 мільярдів гривень за 5 років партіям в корупційній країні, де реальними господарям партій, які отримують кошти громадян є ті ж таки олігархи”.

“Ми всі громадяни України є платниками податкі і всі ми повинні визначати як їх правильно і справедливо використовувати, щоб багаті не ставали ще багатшими, а білні ще біднішими!”, – резюмував Микола Томенко.