У Трахтемирові під Каневом пожежа знищила залишки старовинного вітряного млина

22 Серпня 2019 22:49

У Трахтемирові під Каневом згоріли залишки старовинного млина – могутній дуб-опора тлів навіть зранку 22 серпня, повідомляє “Козацький край”.

cossackland.org.ua

За переказами, перший вітряний млин у цьому місці був збудований 1885 року, “новий” було збудовано 1915 року. Старожили розповідали, що важкезні дуби для нього на гору витягували, попередньо поливши її схили водою. А щоб не сковзалися три пари волів, які тягнули ті дуби – під копита тваринам на ходу сипали пісок.

Пожежу в лісі гасили  пару дітей з табору “Трахтемирівська Січ” (решта були у поході в Григорівці), їх наставник Борис Скребцов та пожежники, які приїхали з Канева. Як кажуть очевидці, схоже, що саме вогонь на рештках млина став епіцентром пожежі, яка поповзла звідси лісом.

Причина загорання наразі невідома. На жаль, втрачено ще одну пам’ятку, до якої завжди заходили мандрівники…

Нагадаємо: цьогоріч навесні невідомі розстріляли з вогнепальної зброї пам’ятник гетьману Петру Сагайдачному і його козакам, встановлений у Трахтемирові на честь 400-річчя перемоги над московитами. За фактом наруги прокуратурою було порушено кримінальну справу, проте злочин до сьогодні не розкрито.