Сьогодні 30 серпня: цікаво знати

30 Серпня 2019 10:00

30 серпня – в передостанній день місяця – варто згадати все, що подарував цей чудовий останній місяць літа.
Першим святом місяця був день Іллі (2 серпня). Вважається, що на Іллю закінчується літо і купальний сезон. Також вважається, що саме з Іллі починається серпневий зорепад.

Другим великим святом серпня є Маковія, або Перший Медовий Спас (14 серпня), коли святять мак, чорнобривці та васильки, а також печуть пісні коржики «маковики», бо з цього часу розпочинається двотижневий Успенський піст, або ж Спасівка.

Третім святом є Другий Яблучний Спас (19 серпня) – день Преображення Господнього, коли святять яблука та іншу городину як символ розквіту й плодючості землі.

Четверте свято двонадесяте – Успіння Богородиці. У цей час закінчують збирати фрукти, починають сівбу озимини і вважається, що з цього дня починається «молоде» бабине літо.

Останнім святом серпня є Післясвято Успіння, Третій Спас, або «Спас на полотні» чи Горіховий Спас. Люди вірили, що якраз цього дня у вирій відлітають ластівки.

За всіма цими святами визначали погоду на осінь та зиму.

У народі вважали, що з 30 серпня – дня Мирона – починається листопад. Першими починають скидати листя берези, потім липи, в’язи і черемхи.

За церковним календарем 30 серпня вшановують мученика Мирона, пресвітера; преподобного Аліпія, іконописця Києво­Печерського; мучеників Павла, Юліанії та ін.; мучеників Фірса, Левкія, Короната і воїнів їхніх; мученика Патрокла, мучеників Стратона, Филипа, Євтихіана і Кипріана.

Іменинниками 30 серпня є:

Уляна, Мирон, Павло, Лев, Стратон, Пилип.

30 серпня відзначають:

  • Міжнародний день жертв насильницьких зникнень.