У Черкасах роками горить сміттєзвалище і труїть димом прилеглі мікрорайони (відео)

3 Вересня 2019 13:17

Щоденні виклики рятувальників та нестерпний сморід. Мешканці середмістя Черкас потерпають через наслідки пожеж, які спалахують на стихійному сміттєзвалищі. Смог досягає будинків містян та охоплює прилеглі мікрорайони. Боротися з вогнем рятувальники мусять ледь не щодня. Люди запевняють: стихійне сміттєзвалище горить уже кілька років. Деталі – в сюжеті 5 каналу.

Рятувальники приборкують вогонь на стихійному сміттєзвалищі, що на колишньому військовому полігоні. Надзвичайники кажуть, навіть після того, як полум’я загасять – сміття продовжує тліти ще майже добу.

Лише за минулий тиждень рятувальники шість разів виїжджали за викликом на це стихійне звалище. Кажуть: за останні тижні тут вигорів майже гектар території.

“Тільки за минулу добу ми виїжджали три рази на той полігон, причини займання різні, від того, що банально підпалює людина, це було сьогодні яскраво видно у зв’язку з тим, що загоряння виникало не в одному місці, а в декількох”, – пояснює начальник черкаського міськрайонного відділу ДСНС Андрій Хижняк.

Дим від пожежі охоплює прилеглі мікрорайони. За кілька метрів від сміттєзвалища – будинок для людей з інвалідністю на 90 квартир. Мешканці багатоповерхівки кажуть: дихати димом зі смітника змушені вже п’яте літо поспіль.

“Горить і пластик, горить і сміття, і різина, тому що дим їдучий і навіть сітки москітні в нас провоняні тим димом, що вони просто не відмиваються, коли ти закриваєш вікна – то все одно дим стоїть до ранку у квартирах”, – скаржиться мешканка Черкас Тетяна Новакова.

Нині від смогу потерпають десятків багатоповерхівок, школа, дитячі садочки та пологовий будинок.

“Я звертався до міської ради, писав пости у Facebook, але відповідної реакції, щоб перестали вивозити туди сміття – я не побачив, навіть зараз можна побачити як раз-два рази в тиждень туди вивозять сміття”, –  обурюється голова ОСББ Віталій Середенко.

За словами містян, багатогектарний військовий полігон перетворився на стихійне сміттєзвалище близько 10 років тому. Спочатку комунальники скидали сюди опале листя, а згодом містяни почали звозити і побутові відходи. Нині під шаром непотребу вся територія колишнього військового полігону.

“Ті люди, які поруч проживають – звичайно, можуть отримати накопичувальну дію і дістати серйозні захворювання, хоча вистачить навіть одного разу, щоб отримати якесь отруєння організму”, –  каже еколог Олександр Спрягайло.

Нині зайти чи заїхати на полігон може будь-хто. Щоб запобігти новим пожежам, в’їзд на звалище потрібно обмежити, кажуть у міськраді.

“Виконком затвердив кошторис, це приблизно 50-60 тисяч, правильно? Ми подамо проєкт рішення на найближчу сесію”, – запевняє в.о. директора департаменту ЖКК Черкаської міськради Юрій Панченко.

Якщо кошти знайдуть, шлагбаум перед полігоном обіцяють встановити за кілька місяців. Але вивозити гори сміття з полігону поки що ніхто не має наміру. Нині ситуацією на звалищі зацікавилася поліція, правоохоронці розпочали перевірки.

ь десятків багатоповерхівок, школа, дитячі садочки та пологовий будинок.