У Черкасах журналісти вимагали розслідувати вбивства колег та безпеки для своєї роботи (фото)

20 Вересня 2019 08:15

Акція до Дня пам’яті українських журналістів пройшла 18 вересня на Соборній площі Черкас. Цей день встановлений, аби привернути увагу сусупільства до безкарності злочинів проти журналістів.

Черкаські журналісти вшановували пам’ять колег, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки.

“Сумна статистика в Україні – кожен четвертий день фіксується побиття або напади на журналістів, – сказала голова Черкаської обласної організації Національної Спілки журналістів України Тетяна Калиновська. – Ми не вимагаємо особливих преференцій для нашої професії, а безпеки для нашої професійної діяльності. А також покарання тим, хто перешкоджає журналістам проводити діяльність. На Черкащині і в Україні відсутні прецеденти покаранння замовників убивств медійників та їх виконавців, інформація по злочинах проти журналістів не надається. Рослідування більшості злочинів розвалюється, справи закриваються з надуманих причин після якогось часу імітації слідства. Навіть резонансні злочини, які викликають обурення громади, лишаються нерозкритими”.

Хвилиною мовчання журналістики вшанували колег, які заплатили життям за професійну діяльність: кореспондента газети “Україна-Центр” у Черкасах Ігоря Грушецького, вбитого у травні 1996 році за те, що свідчив у справі, де фігурував син поважного чиновника з Черкас; кореспондента черкаської газети “Факти” Миколи Ракшанова, який загинув від черепно-мозкової травми в 1998 році;  журналіста і громадського активіста з Корсуня Василя Сергієнка, викраденого і вбитого у квітні 2014 року; блогера, журналіста і активіста Вадима Коварова, який помер у червні 2019-ого після  жорстокого побиття в центрі Черкас.

За ініціативи обласної організації НСЖУ медійники підтрималали резолюцію, в якій, зокрема, є така вимога: “Влада і правоохоронні структури мають проявити політичну волю і засудити кожен факт насильства. Вимагаємо публічних звітів про результати розслідувань злочинів проти журналістів. В епоху фейкових новин у суспільстві потрібна професійна та етична журналістика як опора демократії”.