Купальні в Суботові – цікава “родзинка” краю (фото)

30 Вересня 2019 09:00

Купальні на честь святих Віри, Надії, Любові і їх матері Софії в Суботові на Чигиринщині не так відомі серед туристів, як легендарні “Три криниці”. Та від цього не менш цікаві.

Споруджені у 2014 році, купальні користуються популярністю серед відвідувачів Суботова як місце, де можна побути наодинці з собою, холодноярською природою та здійснити очищуюче омовіння чи просто випити смачної води з джерела Віри, Надії, Любові.

“Два джерела були й раніше, люди з кутка просто набирали з них воду. Третє знайшли тоді, коли викошували траву і впорядковували це місце, – розповів благочинний Чигиринського району, настоятель Іллінської церкви в Суботові отець Володимир. – Ми назвали джерела на честь святих Віри, Надії і Любові. З цих трьох джерел стікає вода по лоточках у купальню, яку назвали на честь Премудрості Божої Софії. Це в нас такий духовний комплекс. Люди вірять, що суботівська вода змиває  їхні проблеми”.

Температура води в купальнях зажди однакова – в районі +10 градусів що в морози, що в спеку.

30 вересня – День Віри, Надії і Любові і матері їх Софії. Цього дня біля купальні служитиметься божественна літургія, освячення води і купання. Загалом, вода в купальні освячується мімінум тричі на рік.

“У Суботові вважають, що в цих джерелах – найчистіша вода в селі, тому люди здавна брали її тут. І чомусь води в джерелі Любові завжди мало, – говорить в.о. старости Суботова Світлана Король. – Господиня подвір’я, де знаходяться ці джерела, Валентина Бикова, передала землю і після впорядкування тут були приведені до ладу джерела і купальня. Традиційно найбільше відвідувачів сюди приїжджає на Водохреща 19 січня і в День Віри, Надії і Любові і матері їх Софії 30 вересня”.

Якщо  Суботівським купальням ввіряють тіло і душу, то криниця на родовому замчищі Хмельницького біля Іллінської церкви, за легендами, впливає на поповнення в родині.

“Існує таке повір’я – якщо попити водички з цієї криниці, то може народитися двійня. З чим це пов’язано? Впродовж багатьох років завідуюча філіалом НІКЗ “Чигирин” у Суботові Надія Кукса проводила дослідження і в своїй монографії вона доводить, що протягом кількох століть на території Суботова народжувалося дуже багато двійнят або близнюків, – розповідає Світлана Король. – У цьому році на День села вітали наших двійнят. На жаль, не вдалося нам усіх їх зібрати, але ми порахували: на сьогодні живими є дев’ять пар. Найстаршим – 91 рік, бабусі Зоя Євдокимівна і Хотина Євдокимівна, наймолодші, хлопці, перебувають на службі на контракті”.