“Мамина хустка”: в Черкасах відкрилася виставка майстрині Тетяни Дубовець (фото)

10 Жовтня 2019 21:40

Сьогодні у Галереї народного мистецтва в Черкасах відкрилася персональна виставка майстрині Тетяни Дубовець “Мамина хустка”. А за кілька днів в Україні відзначатимуть свято Покрови, символом якого є хустка як алегорія безпеки і захисту.

Черкаська мисткиня представила близько 20 своїх робіт – вишитих білим по білому розкішних хусток. Це четверта персональна виставка Тетяни Дубовець. “У білому почуваєшся більш безпечно, більш чисто”, – лейтмотив нової виставки майстрині, присвяченій найріднішій людині. Прикметно, що готувати роботи на огляд публіки вишивальниці допомагала дочка Ксенія, засвідчивши таким чином спадкоємність поколінь.

“Дуже гарно і дуже вишукано. До церкви можна одягти чи взимку накинути на кожуха, – хвалить роботи Тетяни Дубовець Ольга Мартинова. – Інтерес до української вишивки, мені здається, не слабне, є серед майстрів нові пошуки. Думаю, традиції треба переосмилювати, щоб можна було внести в наш побут. От візьмемо нашу традиційну головківську миску Євгена Поступайла з Чигирина. То для неї ще треба знайти місце в домі. А з модернізованої миски вже можна їсти, щось із нею робити. Бо не можу я в Євгенову миску насипати борщу, вона витвір мистецтва”.

Виставка “Мамина хустка” діятиме в Галереї народного мистецтва (Черкаси, Хрещатик, 251) до 30 жовтня.