Черкащина – серед лідерів… за погодною аномальністю

8 Листопада 2019 17:26

Чркащина – серед лідерів за аномальністю погоди, повідомляють в обласному гідрометеоцентрі. Практично тиждень погода продовжує вражати аномальним теплом.

В окремі дні не тільки Черкащина, а й Україна були найбільш теплими в Європі. Таке тепло зумовило відновлення активної вегетації зимуючих культур та вже подовжило її на тиждень.

Проте, корисним для озимини воно було лише у поєднанні з достатнім зволоженням ґрунту. Це стосується частини площ південного сходу області (не більше 20 % від загальної площі засіяних площ), де дощів з початку осені випало найбільше – 60 мм (проти 20-40 мм на решті площ) та достатні вологозапаси грунту зберігаються з початку жовтня. Лише там озимина мала можливість підрости та зі збереженням теплої погоди надалі, навіть зможе набути нормального для зимівлі стану – фази кущіння.

На більшості ж площ в області складається аномальна ситуація для озимини перед входженням у зиму. В області такого ще не було, щоб озимі культури завершили вегетацію, не сформувавши дружніх сходів, із практично сухим ґрунтом до метрової глибини і навіть більше. Окремі господарства навіть такі площі встигли переорати та засіяти заново, що є ризиком для кінця осені.

За такої погоди, Черкащина залишається найсухішою в державі, з найбільш посушливою осінню за останні 30 років.

Що ж далі за прогнозом? Атлантика продовжує дарувати тепло. В передній частині чергового циклону із північного заходу дмуть південні вітри, які постачають на Черкащину повітряні маси субтропічного походження. Тому температурний фон у вихідні дні знову зросте. Підвищенню денної температури сприятимуть і сонячні прояснення. Температура повітря вночі 5..10º тепла, вдень 17-19º. Протистояння антициклону зі сходу виключає суттєві опади, але зумовлює помірний вітер. Вночі та вранці очікуються тумани.

На початку нового тижня вітер послабшає, стане дещо прохолодніше. Температура вночі 3..8º тепла, вдень 10..15º. Суттєві опади малоймовірні.