Дослідниця затоплених сіл Чигиринщини стала лауреатом краєзнавчої премії імені Максимовича

11 Листопада 2019 08:30

Лауреатом Черкаської обласної премії імені Михайла Максимовича 2019 року стала Наталія Чигирик у номінації індивідуальних праць. Вона є членом Національної спілки краєзнавців України (Національний історико-культурний заповідник “Чигирин”) і написала книгу “Загублені села”, присвячену суспільно значимій темі – збереження пам’яті про затоплені села Чигиринщини під час спорудження Кременчуцької ГЕС та заповнення чаші водосховища, розповів голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко.

На основі опрацювання документів та спогадів очевидців Наталія Чигирик. висвітлила введення в дію Кременчуцького водосховища, яке призвело до затоплення і безповоротного вилучення із сільськогосподарського обігу величезних площ родючих земель, що опинилися в зоні підтоплення. Великі фінансові, а також моральні, витрати понесла держава і тисячі жителів Чигиринщини у зв’язку з переселенням на нові місця населених пунктів, господарських і соціально-культурних об’єктів. Книга доносить до громадськості біль і пам’ять своїх земляків про цю трагічну подію.

Вручив диплом лауреату 7 листопада на обласних урочистостях з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва голова обласної ради Анатолій Підгорний.