На Драбівщині чоловік, який проголосував за свою дочку, заплатить 1700 грн. штрафу

12 Листопада 2019 23:42

На Драбівщині виборцю за порушення законодавства на парламентських виборах призначено покарання у вигляді штрафу у розмірі 1700 грн.

Як розповів громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Черкаській області
Тарас Щербатюк, випадок стався 21 липня 2019 року – в ході голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Мешканець с. Коломиці Драбівського району вирішив допомогти своїй дочці в реалізації її права голосу.  Для цього він отримав виборчі бюлетені та проголосував за партійними та мажоритарним списком.

Дії порушника були кваліфіковані за ч. 1 ст. 158-1 КК України, як умисне отримання особою, що не мала такого права, виборчого бюлетеня й голосування більш ніж один раз.

Санкція за згаданою статтею: штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Усвідомлюючи можливість опинитися в місцях позбавлення волі за вчинене правопорушення, селянин ініціював укладення угоди про визнання винуватості, чим фактично визнав свою вину.

Враховуючи це, Драбівським районним судом в у справі № 692/1105/19 призначено покарання у вигляді штрафу у розмірі 1700 грн.

“Перш ніж робити послугу своїм рідним, потрібно пересвідчитись чи це не є порушенням закону та яка міра відповідальності за вчинені дії, – резюмував Тарас Щербатюк. – Кожний виборець голосує на виборах особисто! Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється. Така норма закріплена в ст. 7 закону України “Про вибори народних депутатів України”.