Подвійне громадянство від Зеленського – для кого воно?

4 Лютого 2020 13:00

У перший день роботи 3 сесії дев`ятого скликання монобільшість планує почати із порушення Конституції.

І це не низка змін до Основного Закону у формі конституційного спаму про незрозумілих нових уповноважених Ради тощо, а це – законопроект Президента про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства.

Фактично законодавча ініціатива Зеленського узаконює множинне, подвійне громадянство, що прямо порушує статтю 4 Конституції:
“В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства визначаються законом.”

Нагадаю, також, що цю статтю Розділу 1 можна змінити лише після затвердження Всеукраїнським референдумом, а не 300, а тим паче 226 голосами! (дивись статтю 156).

Тепер щодо неконституційності норм законопроекту.
В ньому пропонується визначити категорії іноземців, яким для отримання громадянства України достатньо подати декларацію замість теперішнього зобов`язання припинити іноземне громадянство.

Хто ж ці спеціальні іноземці, без яких нам щасливо не жити?
– іноземці, які мають визначні заслуги перед Україною або прийняття яких до громадянства становить державний інтерес для України. Звісно, що Президент і його офіс будуть відбирати правильних державників-іноземців. І тут помилитися важко що, це будуть або охочі до посад або ласих до землі.

Далі більше.
Спрощена процедура набуття громадянства або точніше подвійного громадянства узаконюється лише складанням присяги громадянина, яка нікого й ні до чого не зобов`язує, а лише “засвідчує, що іноземець у правових відносинах з Україною визнає себе громадянином України”.

Як приклад, вона не зобов`язує перевірку бодай елементарних знань з історії України та української мови, як це ведеться у Латвії, Естонії, Польщі… Про відповідальність за невиконання присяги годі й говорити – вона відсутня!
Є також реальні загрози через спрощену процедуру отримання громадянства України громадянами країни-агресора.

Між іншим, радив би депутатам ВР і працівникам офісу Президента прочитати професійний висновок науково-експертного управління, яке пропонує відправити цей законопроект Зеленського на доопрацювання.

Блог Миколи Томенка