У центрі Черкас руйнується будівля видатного архітектора Городецького (відео)

11 Лютого 2020 18:50

У Черкасах руйнується історична пам’ятка. У будівлі, зведеній 115 років тому відомим архітектором Владиславом Городецьким як жіноча гімназія, нині розміщується Центр дитячої та юнацької творчості. Споруда пережила дві світові війни, але може розвалитися через байдужість влади.

Жіноча гімназія стала першою будівлею Черкас у стилі модерн. У часи Першої світової у цьому будинку був шпиталь, а в роки Другої світової – опорний пункт німців. Фото і інформація – mistonache.ck.ua

Стіни тріщать, цегла вивалюється, а дах мало не падає додолу. За попередніми підрахунками, аби врятувати будівлю, необхідно зробити капітальний ремонт, на який потрібно майже 30 мільйонів гривень.

Допоки пішоходи небезпеку оминають, у ЦДЮТ вчаться дві тисячі дітей. Співробітниця Центру Марія Озімова каже – за півстоліття ремонту майже не було. Косметичний ремонт тримається до першого дощу чи снігу.

Три роки керівництво закладу замовило проектно-кошторисну документацію. Але експертна комісія досі її не погодила.

“Негайно треба зробити дах і фасад, – каже бухгалтер ЦДЮТ Ірина Чорна. – Фасадна частина будівлі падає і це видно. Дуже буде шкода, якщо все це обвалиться”.

Міська влада всієї необхідної суми не обіцяє, бо кошти – завеликі: 30 млн. грн.

Краєзнавець Михайло Сиволап упевнений – будівлю треба рятувати: “Споруда має велику історичну та архітектурну цінність, особливо для наших Черкас, які не надто можуть похвалитися взагалі історичною спадщиною, а тим більше – спадщиною відомих архітекторів”.

Гроші на реконструкцію мають частково виділити цього року з програми соціально-економічного розвитку міста. Але про яку суму йтиметься – буде відомо після голосування депутатів.