У Черкасах будівництвом можуть знищити могильник IV ст. н. е (відео)

18 Лютого 2020 19:34

Знищенням могильника Черняхівської культури ( (IV ст. н. е.)  у  центрі Черкасах стурбовані науковці, розповідає старший науковий співробітник інституту археології Дмитро Куштан.

Минулого тижня він дізнався, що на місці захоронень почали прибирати територію. Каже, боїться, що тут розпочнуть будівництво.

Площа могильника, який має статус “Пам’ятка археології Черняхівської культури”  – майже півтора га. За всі роки розкопок (а пам’ятка була виявлена у 1991 році під час земляних робіт по прокладанню каналізаційного колектора по вул. Карла Маркса, сучасній Остафія Дашковича) досліджений лиш південно-західний сектор, що становить близько чверті території могильника. Ділянки, на яких планується будівництво прилягають до центральної частини могильника (де зафіксована найбільша концентрація поховань), розкопки на них ніколи не проводились.

У 2000 р., коли проводилися археологічні дослідження перед спорудженням ТРЦ «Хрещатик-Сіті», було виявлено 29 поховань. Дослідникам вдалося здобути надзвичайно важливу наукову інформацію, яка відноситься до передісторії нашого міста. Зокрема, за поховальним обрядом та інвентарем простежено етнокультурні складові могильника: праслов’янська (київська к-ра), пізньоскіфо-сарматська та готська (вельбарська к-ра). Також виявлені знахідки, які свідчать про тісні зв’язки місцевого населення із пізньоантичним світом. Колекція археологічних знахідок з могильника знаходиться в експозиціях Черкаського обласного краєзнавчого музею та Археологічного музею Середньої Наддніпрянщини ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

“Будь-які будівельні роботи на цій території можливі лише після археологічних досліджень – так вимагає пам’ятко-охоронне законодавство”, – каже Дмитро Куштан.

Археологічні дослідження на цій території відбувалися на поч. 2000-х років під час будівництва ТРК «Хрещатик-Сіті». Окрім черняхівського могильника Черкаси-Центр, на цій ділянці зафіксований могильник скіфського часу, культурний шар міського посаду XV–XVIII ст.

“Земляні роботи на ній без археологічних досліджень призведуть до того, що значна частина наукової інформації та матеріальні рештки, які б мали доповнити наше уявлення про передісторію та давню історію Черкас, виявляться назавжди втраченими”, – зазначають у Черкаському археологічному музеї Середньої Наддніпрянщини.

Начальник управління будування та архітектури Черкаської міської ради Віталій Чорнуха запевняє – доки археологічні роботи не проведуть, будівництво розпочинати не будуть.

Науковці стурбовані знищенням могильника Черняхівської культури у Черкасах

Знищенням могильника Черняхівської культури у Черкасах стурбовані науковці, розповів Суспільному старший науковий співробітник інституту археології Дмитро Куштан. Минулого тижня він дізнався, що на місці захоронень почали прибирати територію. Каже, боїться, що тут розпочнуть будівництво. Більше розкаже Тетяна Рева.

Posted by UA: Черкаси on Sunday, 16 February 2020